Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kännykät piiloon tunnilla!

Uusien ohjeiden mukaan oppilailta ei saa kokonaan kieltää puhelimien käyttöä.

Lasten uutiset
 
Saako kännykkää käyttää koulussa?
Saako kännykkää käyttää koulussa?
Kaisaniemen ala-asteen oppilaat kertovat mitä tekevät puhelimilleen tulleessaan kouluun. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus: Terhi Liimu.
Tästä on kyse

Koulujen uudet säännöt

 Opetushallitus päättää Suomessa koulunkäyntiin liittyvistä asioista. Nyt on päätetty että koulut tarvitsevat omat järjestyssäännöt.

 Koulut saavat itse laatia sääntönsä, mutta niiden tulee seurata Opetushallituksen antamia ohjeita.

 Kaikkien oppilaiden tulee saada osallistua sääntöjen valmisteluun. Sääntöjen tavoitteena on tehdä kaikkien koulunkäynnistä mukavampaa ja turvallisempaa.

Aihe, joka usein nousee esiin kouluista puhuttaessa, on puhelimien käyttö koulupäivän aikana.

Pääsääntöisesti puhelimet laitetaan kouluissa äänettömälle ja pois näkyvistä. Nykyään monissa kouluissa älypuhelimia saatetaan kuitenkin käyttää myös osana opetusta. Sen takia puhelimen käytön rajoittamisesta on tullut monimutkaisempaa.

”Yleensä minä laitan puhelimeni reppuun ja äänettömälle, mutta joskus me käytämme niitä koulussa esimerkiksi tiedonhankintatehtävissä”, kertoo 9-vuotias Bea Jokela Kaisaniemen ala-asteelta.

”Välillä kun piirrämme, saatamme myös katsoa mallia netistä puhelimen avulla”, sanoo luokkatoveri Tilda Laukia, 9.

Eri kouluissa on kuitenkin hyvin erilaisia sääntöjä puhelimien käytölle. Tästä syystä Opetushallitus on nyt luonut yhteiset ohjeet, joita kaikkien koulujen on noudatettava.

Koska on olemassa erilaisia kouluja, Opetushallitus ei halunnut pakottaa kaikkia kouluja seuraamaan täysin samoja sääntöjä. Sen sijaan tehtiinkin ohjeet, joiden pohjalta koulut saavat itse laatia omat järjestyssääntönsä.

Uusien ohjeiden mukaan puhelimen käyttö tunnilla voidaan kieltää, jos se häiritsee opetusta. Jos puhelinta käytetään esimerkiksi kiusaamiseen, opettajat saavat estää oppilaita käyttämästä puhelinta myös välitunneilla.

Kaisaniemen ala-asteen oppilaiden mukaan onkin ihan hyvä asia, että puhelimet pysyvät piilossa myös välitunneilla.

”Välillä otan puhelimen esille repusta, jos vaikka haluan katsoa kelloa. Jos saan viestin, niin se on myös nähtävä. Välitunneilla puhelin pysyy silti repussa, sillä en halua että se tippuu taskusta ja menee rikki”, sanoo Stephanie Raunio, 12.

Puhelimen käyttöä ei saakaan kieltää kokonaan, koska ne ovat osa jokapäiväistä elämäämme. Opetushallituksen mielestä koulut rajoittaisivat silloin liikaa oppilaiden perusoikeuksia, muun muassa oikeutta ilmaista itseään. Tätä oikeutta kutsutaan sananvapaudeksi.

Oppilaiden mielestä kovemmatkin rajoitukset puhelimen käytössä ovat silti ihan ymmärrettäviä.

”Ei sitä kauheasti edes tee mieli ottaa esiin koulupäivän aikana, mutta välillä puhelin on kyllä taskussa, eikä repussa”, Olli Sotavalta, 12, myöntää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!