Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Olemme kaikki samanlaisia”

Vuoden pakolainen Rita Kostama toivoo, että kenenkään ei tarvitsisi kohdata syrjintää.

Lasten uutiset
 
”Surullista, kun lapset joutuvat pakenemaan omista kodeistaan”
”Surullista, kun lapset joutuvat pakenemaan omista kodeistaan”
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Rita Kostama joutui lähtemään kotoaan Ruandasta 15-vuotiaana. Hänestä on ikävä nähdä lapsia, jotka ovat joutuneet kokemaan saman. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus: Esa Syväkuru, editointi: Kristiina Marttinen.
Tästä on kyse

Vuoden pakolaisnainen

 Vuoden pakolaisnainen-titteli on kerran vuodessa jaettava palkinto. Se annetaan pakolaiselle, joka on aktiivisesti tehnyt jotain Suomen hyväksi.

 Pakolainen on joutunut pakenemaan kotimaastaan, koska on ollut siellä vaarassa. Syynä voivat olla esimerkiksi henkilön mielipiteet tai uskonto.

 Tänä vuonna valittiin ensimmäistä kertaa myös vuoden pakolaismies. Hän on joensuulainen Ali Giray, joka on alun perin kotoisin Turkista.

Viimeisen vuoden aikana levottomuudet Euroopan lähialueilla ovat ajaneet miljoonia ihmisiä kodeistaan. Satoja tuhansia näistä pakolaisista pyrkii Eurooppaan ja osa aina Suomeen asti. Monet näistä pakenevista ihmisistä ovat lapsia.

Järvenpääläinen Rita Kostama tietää, miltä tuntuu jättää oma tutut kotikulmat ja paeta toiselle puolelle maailmaa.

”On surullista, että myös lasten on paettava omista turvallisista kodeistaan. Jouduin itsekin nuorena lähtemään kotoa, joten tiedän kuinka ikävää se on”, kertoo Rita, joka tällä viikolla valittiin vuoden pakolaisnaiseksi.

Rita joutui jättämään kotimaansa Keski-Afrikan Ruandassa 15-vuotiaana, koska maassa sodittiin. Nyt hän on asunut Suomessa pian 20 vuotta, ja on viihtynyt hyvin. Hän on opiskellut suomen kieltä ja liiketaloutta, ja opetellut muun muassa luistelemaan.

”Ensiksi ajattelin, ettei luistelu todellakaan ole minun juttuni. Sitten huomasin, että se onkin kiva harrastus. Olen hyvin innostunut siitä, ja nyt osaan jo valssihypyn ja piruetin. Luistelun kautta olen löytänyt myös monta uutta ystävää”, Rita kertoo.

Rita on töissä ruokakaupassa, ja omistaa myös oman yrityksen.

Lisäksi hän käy kouluissa kertomassa oppilaille omasta pakolaistaustastaan.

Hänestä on kuitenkin ikävää, että Suomessa sekä lapsia että aikuisia saatetaan syrjiä heidän ihonvärinsä perusteella.

”Pitäisi ymmärtää, että olemme kaikki samanlaisia ja ihmisiä, riippumatta siitä minkä värinen iho meillä sattuu olemaan. Syrjintä on todella väärin, varsinkin kun lapset joutuvat kohtaaman sellaista. Kenenkään ei pitäisi kärsiä sellaisen takia”, Rita sanoo.

Jos kuitenkin joutuu rasismin uhriksi, Rita kannustaa ottamaan asian rohkeasti esille.

”Puhukaa avoimesti vanhempienne, opettajienne ja kavereidenne kanssa. Myös kaverit voivat auttaa ikävissä asioissa. Pitää myös muistaa, että kaikesta huolimatta olet hyvä ihminen, eikä huomioida liikaa tällaisia negatiivisia asioita”, Rita neuvoo.

Tapio Vanhatalo
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Rita Kostama auttaa vapaahetoisesti muita maahanmuuttajia.
Vuoden pakolaisnaiseksi valittu Rita Kostama auttaa vapaahetoisesti muita maahanmuuttajia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!