Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jättiläispandat tulevat ehkä Suomeen

Ähtärin eläinpuisto saattaa saada kaksi omaa jättiläispandaa.

Lasten uutiset
 
Sami Sillanpää
Jättiläispandat asustavat Sichuanin maakunnan vuorilla Kiinassa.
Jättiläispandat asustavat Sichuanin maakunnan vuorilla Kiinassa. Kuva: Sami Sillanpää

Suomeen saatetaan saada ensi vuonna kaksi jättiläispandaa. Pandapariskunta asustaa tällä hetkellä Kiinassa, mutta Kiinan ja Suomen viranomaiset ovat sopineet niiden muutosta Suomeen.

Pandat tulisivat Ähtärin eläinpuistoon. Puiston on kuitenkin ensin rakennettava pandoille sopivat tarhatilat. Kiinalaisten asiantuntijoiden on myös hyväksyttävä nämä tilat.

Vielä ei ole selvää, kuinka kauan pandat saisivat asua Suomessa. Tarhatilojen rakentamista ei ole vielä aloitettu, joten pandat voivat tulla Suomeen aikaisintaan ensi vuonna.

Jättiläispandat elävät Sichuanissa Keski-Kiinassa metsäisillä vuoristoalueilla, mutta sopeutuvat luultavasti hyvin Suomeen. Pandat syövät bambua, ja sitä on tarkoitus tuoda niille muualta Euroopasta.

”Sichuanissa tulee talvi, kuten Suomessakin. Pystymme tarjoamaan eläimille ihanneolosuhteet”, kertoo eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi.

Luonnonsuojelujärjestö WWF on asiasta toista mieltä.

”Ähtärissä on paukkupakkaset ja paksut lumipeitteet, kun taas Kiinassa pandojen luonnollisella elinalueella talvet ovat leutoja”, sanoo WWF Suomen suojelupäällikkö Jari Luukkonen.

Suomessa pandat joutuvat viettämään osan vuodesta sisätiloissa. Luukkonen uskoo kuitenkin että pandat voivat viihtyä täällä, jos niille rakennetaan tarpeeksi hyvät elintilat.

Kiinalaiset jättiläispandat ovat maailman uhanalaisimpia eläimiä, eli niiden vaara kadota luonnosta lähiaikoina on erittäin suuri.

Syy uhanalaisuuteen on elinympäristöjen katoaminen. Pandojen asuttamat bambumetsät tuhotaan, ja tilalle rakennetaan esimerkiksi moottoriteitä.

Tällä hetkellä pandoja elää luonnossa vain noin 1600. Maailman eläintarhoissa asustaa yhteensä 400 jättiläispandaa.

Sami Sillanpää
Wolongin pandakeskuksessa Sichuanissa on syntynyt myös monta poikasta.
Wolongin pandakeskuksessa Sichuanissa on syntynyt myös monta poikasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!