Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsään, mars!

Lapset käyvät yhä harvemmin liikkumassa metsässä, mikä huolestuttaa monia.

Lasten uutiset
 
Onko metsässä kivaa?
Onko metsässä kivaa?
Tiistaina koko maassa vietettiin lasten metsäretkipäivää. Tarkoituksena oli kannustaa lapsia liikkumaan metsässä. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus: Esa Syväkuru.
Tästä on kyse

Suomen lasten metsäretkipäivä

 Metsäretkipäivä järjestettiin ensimmäisen kerran tämän viikon tiistaina, 12. huhtikuuta.

 Päivän tarkoituksena on kannustaa kaikkia lasten parissa työskenteleviä ja oleskelevia viemään lapsia tutustumaan metsiin.

 Vaikka metsäretkipäivä olikin jo tiistaina, voi metsään lähteä myös minä tahansa muuna päivänä.

”Metsä on niin kaunis, ja tuulen ääni täällä on aika ihana”, huokaa 11-vuotias Hamza Najjar Keinumäen koulusta Espoosta.

”On kivaa, kun saa olla kavereiden kanssa metsässä, ja pitää hauskaa”, sanoo koulukaveri Helga Fischer, 9 vuotta.

Helga ja Hamza kävivät yhdessä koulunsa kanssa Nuuksiossa tiistaina, kun ympäri Suomen vietettiin lasten metsäretkipäivää. Päivän aikana tuhannet koululuokat ja päiväkodit kävivät tutustumassa metsiin.

Nuuksiossa Keinumäen oppilaat pääsivät kiertämään metsässä ja osallistumaan erilaisiin tehtäviin matkan varrella. Tarkoituksena oli etsiä metsään kätkettyjä kirjaimia, joista lopuksi muodostettiin oikea sana.

”Se oli välillä aika vaikeata, sillä osa lapuista oli piilotettu esimerkiksi kivien alle, kun osa taas roikkui puissa näkyvillä”, kertoo Hamza.

Syy metsäretkipäivän järjestämiseen on tutkijoiden huoli siitä, että lapset eivät enää liiku luonnossa. Helsingin yliopistolla opiskelevat tulevat opettajat halusivat innostaa lapsia metsäretkeilyyn, ja päättivät tehdä jotain asian eteen.

”Olemme huomanneet, että suomalaiset lapset eivät enää liiku metsässä samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet. He eivät myöskään tunnista metsässä olevia kasveja ja eläimiä”, sanoo Arja Kaasinen, Helsingin yliopiston lehtori, joka toimii metsäretkipäivän järjestäjänä.

Päivän tarkoituksena on kannustaa lapsia tutustumaan luontoon, sillä metsässä liikkuminen on terveellistä sekä lapsille että aikuisille. Metsässä on myös tilaa mielikuvituksellisille ja riehakkaammillekin leikeille.

”Päätimme, että jotain konkreettista olisi tehtävä. Metsässä liikkuminen on mukavaa, ja toivoisimme että voisimme viedä kaikki Suomen lapset metsäretkille”, Kaasinen sanoo.

On nimittäin suomalaislapsia, jotka eivät koskaan ole käyneet oikeassa metsässä. Helgalle ja Hamzalle metsä oli kuitenkin tuttu paikka jo ennen tiistaista retkeä.

”Käyn metsässä melkein joka päivä. Yleensä rakennan majoja, tai syötän oravia”, Helga sanoo.

”Minä harrastan partiota, joten olen myös ollut metsässä yötä monta kertaa”, Hamza kertoo.

Jukka Gröndahl / HS
Helga pitää metsässä leikkimisestä. Parasta on päästä rakentamaan majoja ystävien seurassa.
Helga pitää metsässä leikkimisestä. Parasta on päästä rakentamaan majoja ystävien seurassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!