Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko zikavirus vaarallinen?

Lasten uutiset
 
Lähteet: Maailman terveysjärjestö WHO Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
PAULO WHITAKER
Zikaviruksen epäillään aiheuttaneen pienipäisyyttä vauvoille.
Zikaviruksen epäillään aiheuttaneen pienipäisyyttä vauvoille. Kuva: PAULO WHITAKER

Viime kuukausina uutisissa on useasti puhuttu zikaviruksesta. Virus havaittiin ensimmäisen kerran jo 60 vuotta sitten, mutta viimeisen vuoden aikana se on levinnyt nopeasti erityisesti Etelä-Amerikassa.

Virus leviää hyttysten välityksellä. Sairastunutta ihmistä pistänyt hyttynen voi siirtää viruksen terveeseen ihmiseen. Siihen ei vielä ole olemassa rokotetta eikä lääkitystä, mutta niitä kehitellään.

Zikasta tiedetään edelleen hyvin vähän. Itse tauti ei ole useimmille ihmisille vaarallinen, eikä se edes aiheuta suurimmalle osalle minkäänlaisia oireita.

Raskaana oleville naisille tauti on silti riski, sillä se voi vaikuttaa syntymättömien lasten kehitykseen. Esimeriksi Brasiliassa on nyt syntynyt tavallista enemmän pienipäisiä vauvoja. Pieni pää voi vaikuttaa lasten aivojen toimintaan.

Suomesta ulkomaille matkustavat ihmiset voivat sairastua zikaan. Virus ei kuitenkaan voi levitä Suomessa, sillä se ei tartu ihmisestä toiseen. Sitä levittävät hyttyset eivät myöskään voi levittäytyä Suomeen, sillä ne eivät selviäisi meidän kylmässä ilmastossamme.

.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!