Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukeminen on siistiä

Lasten uutiset
 
Alisa Simonen

Istun sohvalla ja avaan kirjan. Pian olen jo selvittämässä nuoren naisen murhaa.

Lukemisesta ja sen hyödyllisyydestä kirjoitetaan aina tylsästi ja syyttävästi. Tuputetaan tutkimustietoja ja syytetään, että nuoret eivät saisi olla niin paljon tietokoneella. Syyttäminen ei saa nuoria innostumaan lukemisesta. Lukemisesta on tullut useiden nuorten mielestä tylsää ja aikaa vievää.

Ja viehän se aikansa. Ainakin alussa lukeminen voi takkuilla ja mielenkiintoisten kirjojen löytäminen voi olla vaikeaa. Monet luovuttavat kirjojen alussa, sillä ne ovat usein hyvin tylsiä pohjustuksia. Ilman niitä kirja ei kuitenkaan olisi kokonainen. Ongelmia tuottaa myös se, minkä tasoisia kirjoja lukee.

Kirjallisuus tarjoaa oikeasti elämyksiä. Puhun nyt omasta kokemuksestani, mutta varsinkin kun kirjasarja on pitkä, ehtii siinä samaistumaan päähenkilöihin hyvinkin vahvasti. Kun on hyvä kirja kesken, on vaikeaa olla lukematta. Istun usein koulussa oppitunneilla ja lasken tunteja siihen, kun taas pääsen lukemaan. Kun lukee tosi hyvää kirjaa, muu elämä unohtuu hetkeksi.

Lukeminen mielletään usein epäcooliksi ja tylsäksi. Mikä johtaa tällaiseen ajatteluun? Lukeminen yhdistetään opiskeluun ja sekin tuo siihen ikävän vivahduksen, mutta kaikki riippuu kirjasta. Koulullakin voi olla osuus lasten ja nuorten nihkeään lukemiseen suhtautumiseen. Kun lapsia pakotetaan lukemaan kirjoja, jotka eivät välttämättä kiinnosta heitä, voi lukeminen tuntua tylsältä ja puolipakottamiselta. Kirjoja, niin kuin ihmisiäkin, on kuitenkin miljoonia erilaisia.

Lukeminen ei tarkoita sitä, että ei tekisi mitään muuta ja istuisi vain kotona yksin. Kirjat tarjoavat loistavan hengähdystauon todellisuudesta. Jos haluatkin vain viihtyä kirjojen äärellä ajattelematta, kannattaa valita fantasiakirjoja. Niiden maailma vie aivan täysin mukanaan.

Sinun ei tarvitse uhrata koko elämääsi kirjallisuudelle, jotta voisit olla aktiivinen lukija. Puolikin tuntia päivässä on jo paljon viikkotasolla.

Kirjoittaja on Viikin normaalikoulun 8-luokkalainen, joka on TET-harjoittelussa Lasten uutisissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!