Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnassa päätetään meidän asioistamme

Lasten uutiset
 
Mitä eduskunnassa tehdään?
Mitä eduskunnassa tehdään?
Suomessa Eduskunta päättää valtion asioista, eli säätää meidän lakimme. Eduskunta koostuu vaaleissa valituista kansanedustajista, mutta mitä kansanedustaja oikeastaan tekee? Me kävimme tutustumassa eduskunnan työhön.
Tästä on kyse

Mitä eduskunta tekee?

 Eduskunta säätää Suomen lait, eli päättää meidän yhteisistä asioistamme.

 Sen muodostaa 200 kansanedustajaa, jotka valitaan neljän vuoden välein järjestettävissä vaaleissa.

 Kansanedustajat edustavat eri puolueita, joilla on eri mielipiteitä asioista. Heitä voi kutsua myös poliitikoiksi.

 Valtioneuvosto, eli ministereistä koostuva hallitus, antaa kansanedustajille ehdotuksia uusista laeista. Kansanedustajat äänestävät sitten näistä ehdotuksista.

Eduskunnassa työskentelee 200 kansanedustajaa. Mitä he tekevät työssään?

”Työpäivään kuuluu aika paljon kokouksia. Työskentelemme kaikki valiokunnissa, joissa käsitellään esimerkiksi Suomen raha-asioita tai uusia lakeja”, kertoo kansanedustaja Eero Heinäluoma, joka edustaa sosialidemokraatteja, eli Sdp:tä.

Lisäksi käsitellään paljon myös Euroopan unionin asioita, tavataan asiantuntijoita ja ollaan yhteydessä kansalaisiin. Neljä kertaa viikossa kansanedustajat kokoontuvat täysistuntoon, jossa äänestetään eri laeista.

11-vuotiaat Jerry Haapasaari ja Lilja Nassar haluavat tietää kuinka paljon aikaa kaikki tämä vie. ”Ovatko työpäivät pitkiä?”, he kysyvät.

”Useimmiten ovat. Saattavat kestää kahdeksasta aamulla ehkä iltakahdeksaan. Tänään menee varmaankin yli kymmeneen”, Heinäluoma vastaa.

Heinäluoma ja kollega Antti Kaikkonen viihtyvät molemmat hyvin työssään.

”Joka päivä on hieman erilainen ja koko ajan sattuu ja tapahtuu. Saamme työskennellä mielenkiintoisten asioiden parissa, vaikka ne ovatkin välillä aika vaikeita”, sanoo Kaikkonen, jonka puolue on keskusta.

Samaa mieltä on myös vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig.

”Tämä on erittäin mielenkiintoista, vaikka välillä onkin todella tylsää istua ikkunattomassa kokoushuoneessa lukemassa suuria paperipinoja. Niiden sisältö on kuitenkin niin tärkeää, että siitä jaksaa innostua”, Modig sanoo.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että parasta työssä on mahdollisuus päästä vaikuttamaan ja luomaan oikeudenmukaisia lakeja. Säästöt, joita nyt joudutaan tekemään Suomen huonon taloudellisen tilanteen takia, ovat kaikkien mielestä ikäviä.

”Parasta on huomata, että on voinut vaikuttaa johonkin päätökseen niin, että siitä on tullut ihmisten kannalta parempi”, Modig kiteyttää.

Modig on työskennellyt kansanedustajana viisi vuotta, Heinäluoma ja Kaikkonen ovat olleet kansanedustajia jo 13 vuotta. Lisäksi Heinäluoma on ollut valtiovarainministeri, eli vastannut valtion rahoista.

”Mutta mikä on ministerin ja kansanedustajan ero?”, kysyy Jerry.

”Ministerit ovat hallituksen jäseniä, jotka valitaan vaalien jälkeen. Heillä on vähän enemmän valtaa, eli ovat hieman tärkeämpiä herroja ja rouvia kuin me tavalliset kansanedustajat”, sanoo Kaikkonen.

Ville Kaakinen / HS
Reportterit Lilja Nassar ja Jerry Haapasaari eduskunnassa kansanedustaja Silvia Modigin (keskellä) kanssa.
Reportterit Lilja Nassar ja Jerry Haapasaari eduskunnassa kansanedustaja Silvia Modigin (keskellä) kanssa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!