Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maamme-laulu voittaa Finlandia-hymnin – musiikkiluokkalaiset esittävät kappaleet videolla

Osa poliitikoista haluaisi vaihtaa Suomen kansallislaulun, mutta koululaiset ovat toista mieltä.

Lasten uutiset
 
Maamme vai Finlandia?
Maamme vai Finlandia?
Suomen kansallislaulua on ehdotettu vaihdettavaksi. Mitä mieltä Porolahden peruskoululaiset ovat? Toimittaja: Maija Liikkanen, kuvaus ja editointi: Janne Järvinen.
Tästä on kyse

Maamme-laulu

 Suomen kansallislaulu on nimeltään Maamme. Se on alun perin kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin vuonna 1846 kirjoittama ruotsinkielinen runo, Vårt land.

 Kappaleen on säveltänyt saksalaissyntyinen säveltäjä Fredrik Pacius. Laulu sai suomenkieliset sanat 20 vuotta myöhemmin.

 Suomen laissa ei ole mainintaa virallisesta kansallislaulusta, mutta Maamme on silti vakiintunut kansallislauluksemme. Viron kansallislaulussa on sama sävelmä.

 Finlandia-hymni taas on osa Jean Sibeliuksen vuonna 1899 säveltämää isompaa orkesteriteosta. 40 vuotta myöhemmin sen sanoitti Veikko Antero Koskenniemi.

Kun helsinkiläisen Porolahden peruskoulun musiikkiluokkalaisilta kysyy, mikä on paras vaihtoehto Suomen kansallislauluksi, vastaus on selvä.

Maamme-laulu on paljon parempi kansallislaulu kuin Finlandia-hymni. Finlandiakin on ihan hieno, mutta Maamme sopii paremmin kansallislaukuksi, sillä se on marssi”, sanoo Matias Tuisku, 5M-luokalta.

”Se sopii mielestäni paremmin myös urheilukisoihin, vaikka se onkin vähän kuninkaallinen ja hieno”, luokkakaveri Waltteri Helisalo täydentää.

He ovat selkeästi eri mieltä kuin osa kokoomuspuolueen poliitikoista, jotka ovat ehdottaneet, että nykyinen Maamme-laulu vaihdettaisiin Jean Sibeliuksen säveltämään Finlandia-hymniin.

Ensi vuonna Suomi on ollut itsenäinen sadan vuoden ajan. Poliitikkojen mielestä kansallislaulun vaihdolla voitaisiin juhlistaa Suomen 100-vuotispäivää, sillä hieman ennen itsenäisyyttä sävellettyä Finlandialla arvostetaan paljon. Heidän mielestään Finlandia kuvastaa suomalaisuutta paremmin.

Sekä Maamme että Finlandia ovat musiikkikoulun oppilaille entuudestaan tuttuja. Kummankin kappaleen esittäminen onnistuu luokalta hyvin, myös moniäänisesti.

”Finlandia on hieno sävellys, mutta Maamme-laulu on niin perinteinen, että toivoisin sen säilyvän”, sanoo Silja Jaakkola.

”Sinänsä voisi olla ihan hauskaakin, jos vaihtaisimme Finlandiaan, sillä se on vähän vaikeampi”, sanoo kuitenkin Kanerva Kostamovaara.

Vuosikurssia ylempänä, eli 6M-luokalla, ollaan myös kansallislaulun vaihtoa vastaan.

”Se olisi minusta hieman outoa. Maamme-laulu on ollut kansallislauluna niin pitkään, että kappaleen vaihto rikkoisi mielestäni perinteitä”, sanoo Lilja Soppi.

”Pidän silti molemmista todella paljon. Finlandia-hymni on ehkä hieman juhlavampi, ja se on todella hieno sävellys sinfoniaorkesterille”, sanoo Meri Järvinen.

Kokoomus käsittelee ehdotusta viikon päästä. Jos puolue haluaa, se voi alkaa ajaa eduskunnassa lakia kansallislaulun vaihtamiseksi. Eduskunnan on kuitenkin äänestettävä asiasta, ennen kuin päätös tehdään.

Janne Järvinen HS
Matias Tuisku, Waltteri Helisalo, Akseli Nieminen, Silja Jaakkola, Aurelia Kala (edessä vas.), Minttu Valtonen, Karneva Kostamovaara, Lilja Sopii, Taika-Tuuli Ahmala, Meri Järvinen, Aino Niemi, Alina Larha ja Saimi Vesala (takana vas.) kallistuvat Maamme-laulun puolelle.
Matias Tuisku, Waltteri Helisalo, Akseli Nieminen, Silja Jaakkola, Aurelia Kala (edessä vas.), Minttu Valtonen, Karneva Kostamovaara, Lilja Sopii, Taika-Tuuli Ahmala, Meri Järvinen, Aino Niemi, Alina Larha ja Saimi Vesala (takana vas.) kallistuvat Maamme-laulun puolelle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!