Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pompitaan ilman vammoja!

Trampoliini on hauska kesäharrastus, mutta innokas pomppija voi myös loukkaantua helposti.

Lasten uutiset
 
Näin hypit turvallisesti
Näin hypit turvallisesti
Trampoliinilla hyppiminen on yksi hauskimmista kesäpuuhista, mutta innokas pomppija voi myös loukkaantua helposti. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus ja editointi: Axel Nordman
Fakta

Näin hypit turvallisesti

 Varmista, että trampoliini on kuiva ja sijoitettu tasaiselle maalle, ennen kuin nouset hyppimään. Märkä trampoliini voi olla todella liukas.

 Trampoliinin tulee olla suojattu reunapehmusteilla ja vahvalla suojaverkolla. Kerro vanhemmillesi, jos huomaat, että verkkoon tai trampoliiniin on tullut reikä.

 Trampoliinin läheisyydessä ei saa olla puita tai oksia, joihin voi vahingossa osua.

 Turvallisinta on hyppiä yksi kerrallaan. Trampoliinin alla ei saa olla silloin, kun joku toinen hyppii.

 On myös tärkeätä muistaa sulkea suojaverkon aukko ennen hyppimistä, jottei aukosta lennä vahingossa ulos.

 Älä tuo trampoliinille leluja tai mitään muuta sinne kuulumatonta. Tyhjennä myös taskuista kovat ja vaaralliset esineet. Ota avainnauha pois kaulasta.

 Kaikkein hurjimpia temppuja yrittäessä kannattaa laittaa kypärä päähän ja pyytää vanhemmat paikalle valvomaan. Kovimmat temppuilijat voivat tarvita myös niveltukia.

Kesän aikana sairaaloissa on jouduttu hoitamaan paljon murtuneita ranteita ja venähtäneitä nilkkoja. Moni näistä vammoista on seurausta trampoliinilla hyppimisestä.

Tällaiset onnettomuudet ovat olleet sairaaloiden arkipäivää jo muutaman kesän ajan. Trampoliinilla hyppiminen on sekä hauskaa että hyvää liikuntaa, mutta varomattomalle hyppijälle trampoliini voi olla myös vaarallinen.

Helsinkiläinen Amalia Savin sai kotipihalleen oman trampoliinin 6-vuotislahjaksi. Siitä lähtien hän ja naapurissa asuva 5-vuotias Mette Saukko ovat viihtyneet trampoliinilla lähes päivittäin.

”Olen hyppinyt melkein joka päivä. On kivaa, kun voi tehdä kaikenlaisia temppuja. Tykkään tehdä paljon peppuplätsejä”, Amalia kertoo.

”Joo, parasta on pomppia paljon ja tehdä temppuja”, Mette sanoo.

Trampoliinilla tapahtuneet loukkaantumiset johtuvat usein epäonnistuneesta laskeutumisesta. Tämän ovat päässeet kokemaan myös Amalia ja Mette.

”Tykkään tehdä voltteja. Kerran volttia tehdessä minulla osui polvi silmään. Siihen laitettiin kylmää, niin kyllä se siitä sitten parani”, Mette kertoo.

Tytöt ovat yhtä mieltä siitä, että hyppiessä ja erityisesti temppuja tehdessä tulee olla varovainen. Todella hurjat temput on parempi jättää tekemättä.

”Minulle ei ole käynyt mitään, mutta hyppiminen voi välillä olla vaarallista”, Amalia miettii.

Turvaverkon tulee olla paikallaan ja suljettuna ennen kuin ryhdytään pomppimaan.

On myös hyvä, että vanhemmat välillä valvovat hyppimistä, tytöt tuumaavat. Ja sateen jälkeen on odotettava trampoliinin kuivumista, ennen kuin mennään hyppimään.

”Kaikista turvallisinta on hyppiä ihan tavallisesti. Jos trampoliinilla hyppii enemmän kuin yksi kerrallaan, niin päät voivat kolahtaa yhteen”, Mette varoittaa. 

Axel Nordman / HS
Vaikka kaksin hyppiminen
Vaikka kaksin hyppiminen
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!