Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasten meriseikkailulla purjeet nostetaan 1700-luvun tyyliin

Suomenlinnasta on mahdollisuus hypätä tykkisluuppi Dianan matkaan katsomaan, millaista merenkulku oli 200 vuotta sitten.

Lasten uutiset
 
Maija Liikkanen
Tykkisluuppi Diana purjehtii 1700-luvun tyyliin
Tykkisluuppi Diana purjehtii 1700-luvun tyyliin
200 vuotta vanhojen piirustusten pohjalta rakennetulla aluksella voi osallistua meriaiheiselle aikamatkalle. Toimittaja: Maija Liikkanen, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru

1700-luvun lopulla Helsingin edustalla sijaitsevan Suomenlinnan saaria kierteli yhteensä 200 pientä alusta.

Tykkisluupeiksi kutsutut laivat olivat ketteriä, ja niihin oli vaikea osua tykeillä. Laivoilla tehtiin esimerkiksi tarkastuskierroksia vihollisten varalta.

Yksikään vanhoista aluksista ei ole säilynyt nykypäivään, mutta yksi uusi on rakennettu: muutama vuosi sitten valmistui 200-vuotiaiden edeltäjiensä mukaan valmistettu tykkisluuppi Diana.

Dianalle pääsee tänä kesänä kuka tahansa mukaan, kun purjeet levitetään aikamatkaa varten.

”Täällä pääsee kokeilemaan esimerkiksi purjeiden nostoa, solmujen tekemistä ja lippusignaaleja”, kertoo Juho Lehto, joka aikamatkalla esittää laivan suunnitellutta amiraali Chapmania.

Tuuli pullistaa purjeet ja puinen alus lipuu hiljalleen saarten lomassa.

Kyytiin hypänneet saavat kuulla sekä laivan että saarten historiasta. Samalla kokeillaan 20-metrisillä airoilla soutamista ja tarkkaillaan, onko kaukaisuudessa näkyvä risteilylaiva sittenkin vihollisen alus.

”Pyrimme siihen, että tämän koulutuksen jälkeen kaikki ovat valmiita astumaan saaristolaivaston palvelukseen”, vitsailee Chapmanin toveria, kapteeni Arnkihliä näyttelevä Jani Tihinen.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!