Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väkivaltainen viikko Saksassa

Saksasta on kuluneen viikon aikana kuulunut paljon ikäviä uutisia.

Lasten uutiset
 
ARND WIEGMANN / Reuters
Müncheniläiset toivat kukkia ja kynttilöitä Olympia-kauppakeskuksen eteen lauantaina.
Müncheniläiset toivat kukkia ja kynttilöitä Olympia-kauppakeskuksen eteen lauantaina. Kuva: ARND WIEGMANN / Reuters
Tästä on kyse

Mikä on Isis?

 Isis on järjestö, joka toimii Irakin ja Syyrian alueilla. Se sai alkunsa, kun ihmiset turhautuivat alueilla pitkään jatkuneisiin ongelmiin. Järjestö uskoo, että koko maailma on käännytettävä islaminuskoon, vaikka väkivalloin.

 Isis väittää toimivansa islamin opetusten mukaan. Islamia tuntevat kuitenkin sanovat, että Isis vain käyttää uskontoa tekosyynä pahoille teoille.

 Viime vuosina Isis on tehnyt useita iskuja Euroopan suuriin kaupunkeihin. Se tahtoo kääntää muut ihmiset Euroopassa asuvia muslimeja vastaan, sillä kaaos ja viha helpottavat jäsenten värväystä.

 Muu maailma tekee yhdessä kovasti töitä saadakseen Isisin teot kuriin.

Koonnut: Maija Liikkanen

Saksassa tehtiin viime viikolla useita väkivaltaisia iskuja.

Uusin iskuista on myöhään sunnuntai-iltana Ansbachin kaupungissa sattunut tahallinen räjähdys. Lähialueella oli käynnissä musiikkifestivaali, joka keskeytettiin räjähdyksen vuoksi.

Aiemmin viikolla välikohtauksia on ollut eri puolilla Etelä-Saksaa. Hyökkäyksiä on tehty junaan, ostoskeskukseen sekä ravintolaan. Kaikissa iskuissa on kuollut ja loukkaantunut ihmisiä.

Iskujen takana ovat eri ihmiset, eivätkä ne tiettävästi liity toisiinsa. Silti ainakin kahdella niistä uskotaan olevan poliittisia syitä.

Kaikkien iskujen tekijöillä on ulkomaalaistausta, mikä on herättänyt keskustelua.

Terroristijärjestö Isis on ilmoittautunut olevansa junaan tehdyn iskun takana. Müncheniläiseen ostoskeskukseen tehdyllä iskulla ei kuitenkaan viranomaisten mukaan ole yhteyttä Isisiin tai pakolaisiin.

Saksa on aiemmin välttynyt suurilta terrori-iskuilta, joita on koettu esimerkiksi Ranskassa ja Belgiassa. Muun muassa Müncheniä on pidetty rauhallisena kaupunkina, mutta Saksan viranomaiset ovat kuitenkin pelänneet mahdollista terrori-iskua jo pidemmän aikaa.

Maan johtavat poliitikot kokoontuivat lauantaina hätäkokoukseen. He tekevät nyt kovasti töitä, jotta iskut voitaisiin tulevaisuudessa välttää.

Jos asia mietityttää tai pelottaa sinua, voit puhua siitä vanhemmillesi tai jollekin toiselle aikuiselle.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!