Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

He haluavat pelastaa meidän meremme

Huomenna Helsingissä marssitaan puhtaamman Itämeren puolesta.

Lasten uutiset
 
Näin valmistaudutaan protestiin
Näin valmistaudutaan protestiin
Lauantaina lapset kerääntyvät Kansalaistorille protestoimaan puhtaan Itämeren puolesta. Protestiin osallistuvat kertovat valmisteluistaan. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus: Terhi Liimu.
Tästä on kyse

Itämeri

 Suomen rantoja huuhtova Itämeri on maailman saastunein sisämeri.

 Ihmisten aktiviteetit kuten maatalous ja teollisuus aiheuttavat päästöjä ja myrkkyjä, jotka päätyvät veteen.

 Tästä syystä meri rehevöityy, mikä vaikuttaa muun muassa simpukoiden ja kalojen elinoloihin. Rehevöityminen uhkaa myös useita lintulajeja.

 Rehevöityminen lisää myös sinilevän kukintaa. Kun vedessä on myrkyllisiä sinileväbakteereja, siinä ei saa uida.

 Meressä on myös yksittäisten ihmisten levittämiä roskia, kuten muovia. Maihin jätetyt roskatkin lentävät helposti tuulen mukana mereen.

 Vaikka päästöt lopetettaisiin kokonaan, kestäisi noin 25 vuotta ennen kuin Itämeren vesi olisi puhdasta.

”Kaksi vuotta sitten olimme menossa uimaan saareen. Käymme siellä usein, koska siellä on lämmintä vettä, kertoo Vera Meriläinen, 11 vuotta.

”Mutta huomasimme, että vedessä oli levää. Sen takia emme voineet uida. Ajattelimme, että olisi hyvä, jos Itämeri olisi vähän puhtaampi”, 8-vuotias Isak Meriläinen sanoo.

Sisarukset päättivät toimia. He kirjoittivat mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin, jossa he ilmaisivat pettymyksensä veden likaisuuteen.

Kirjoitus huomattiin luonnonsuojelun puolesta toimivassa Natur och Miljö -yhdistyksessä, ja he päättivät auttaa Veraa ja Isakia. Yhdessä he järjestivät ensimmäisen Itämeriprotestin keväällä 2015 parin sadan osallistujan voimin.

Tänä vuonna Vera ja Isak toivovat voivansa innostaa vielä enemmän ihmisiä mukaan protestoimaan eli vastustamaan ihmisten aiheuttamaa Itämeren saastumista. Protesti Itämeren puolesta järjestetään Suomen luonnon päivänä lauantaina. Marssi alkaa Senaatintorilta kello 12, mistä marssitaan yhdessä kohti Kansalaistoria.

”Tälle vuodelle odotukset ovat vähän isommat kuin viime vuodelle. Tulee varmasti olemaan todella hauskaa”, Vera sanoo.

Perillä Kansalaistorilla odottaa monenlaista erilaista ohjelmaa, ja lavalle nousevat muun muassa Aarne Alligaattori ja Viidakkorumpu, sekä artistit Lee Angel ja Ronya.

Myös 12-vuotias Noomi on tulossa mukaan protestoimaan.

”Jos Itämerta koko ajan saastutetaan lisää, koko meri menee lopulta huonoksi. Pitää muistaa, että se on meidän uimavettämme ja emme halua, että siellä asuvat eläimet kuolevat”, Noomi mietti.

Protestia Natur och Miljö -yhdistyksessä järjestävä projektipäällikkö Andrea Weckman kertoo, että jo pienillä teoilla voi auttaa Itämerta.

”Voimme itse tehdä paljon pieniä asioita. Sekä jätteistä että ravinteista on pidettävä huolta. Älä roskaa maissa äläkä merellä, ja älä tyhjennä veneen jätevesiä veteen”, Andrea neuvoo.

Myös Vera ja Noomi keksivät muutaman hyvän tavan.

”Ihmiset voisivat olla heittämättä roskia mereen, ja vedenkin voisi ehkä puhdistaa paremmin. Mereen ei saisi päästää niin paljon saasteita”, Noomi sanoo.

”Tehtaat Itämeren lähellä voisivat myös puhdistaa päästönsä paremmin”, Vera tietää.

Terhi Liimu / HS
Vera, Noomi, Isak ja Edvin maalaavat iskulauseita banderolleihin lauantaita varten. ”Tähän lakanaan tulee ”Pelastakaa Itämeri” -teksti sekä saasteinen meri ja kuolleita kaloja”, Noomi kertoo.
Vera, Noomi, Isak ja Edvin maalaavat iskulauseita banderolleihin lauantaita varten. ”Tähän lakanaan tulee ”Pelastakaa Itämeri” -teksti sekä saasteinen meri ja kuolleita kaloja”, Noomi kertoo.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!