Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus kertoo, että ruokavaliolla on yhteys lasten lukutaitoon

Terveellisesti syövien lasten lukutaito on parempi ensimmäisenä kolmena kouluvuonna kuin niiden, joiden ruokavalio ei ole yhtä terveellinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston ja Jyväskylän yliopiston tutkimus.

Lasten uutiset
 
Jussi Salmela
Kimmo Taskinen HS
Terveellisen ruokavalion ja lukutaidon kehittymisen välillä on havaittu yhteys.
Terveellisen ruokavalion ja lukutaidon kehittymisen välillä on havaittu yhteys. Kuva: Kimmo Taskinen HS

Tutkimuksen kohteena oli 161 6–8-vuotiasta lasta. Heidän ruokavaliotaan seurattiin vanhempien täyttämien ruokapäiväkirjojen avulla.

Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio sisältää runsaasti muun muassa kasviksia, hedelmiä, marjoja, kalaa, täysjyväviljoja ja rasvatonta maitoa. Sen sijaan punaista lihaa ja sokeria tulisi suositusten mukaan syödä niukasti.

Tutkijat havaitsivat, että mitä terveellisempää ruokaa lapset söivät, sitä paremmin he menestyivät lukutaitoa mittaavissa testeissä.

”Ne, jotka söivät terveellisemmin, oppivat pikkuisen nopeammin”, tutkija Eero Haapala kertoo.

Samanlaista yhteyttä tutkimuksessa ei havaittu esimerkiksi lasten ruokavalion ja heidän matemaattisten taitojensa välillä.

Haapalan mukaan tämä todennäköisesti johtuu siitä, että matemaattisia taitoja mittaavat testit olivat yksinkertaisempia kuin lukutaitoa mittaavat.

Tutkimuksesta voi Haapalan mukaan tehdä sen päätelmän, että oikeanlaisella ravitsemuksella voidaan keskeisesti tukea oppimista. Terveellinen ruokavalio siis kannattaa.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!