Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muovista uutta muovia, puusta sähköä ja lämpöä

Edelleen suuri määrä käyttökelpoista raaka-ainetta päätyy suoraan roskiin.

Lasten uutiset
 
Näin roska saa uuden elämän
Näin roska saa uuden elämän
Mitä tapahtuu palautetulle pullolle? Tai oikeaan astiaan lajitellulle pahvirasialle? Koululaistoimittajat Saima Kautto ja Mico Vanhanen kävivät kierrätyslaitoksella selvittämässä, miten jätteiden määrää voisi vähentää. Toimittaja: Fanny Fröman, kuvaus ja editointi: Terhi Liimu
Fakta

Näin autat ympäristöä

 Osta käytettyjä tai kierrätetystä materiaalista valmistettuja tavaroita.

 Ennen kuin ostat jotain, mieti voisitko vuokrata vastaavan tavaran tai lainata kaveriltasi.

 Pidä hyvää huolta tavaroistasi. Korjaamalla ja huoltamalla tavaroita, niitä voi käyttää pidempään.

 Lajittele jätteet mahdollisimman hyvin. On tärkeätä yrittää vähentää sekajätteen määrää.

 Myy tai anna pois tavarat, joita et itse enää käytä. Niistä voi edelleen olla hyötyä muille.

 Älä turhaan tuhlaa energiaa, kuten sähköä tai lämpöä.

 Käytä bussia ja pyörää auton sijaan. Selvitä, voisitko saada kyydin tutulta.

Mitä tapahtuu tyhjälle virvoitusjuomapullolle? Tai käytetylle pahvilaatikolle?

Parhaassa tapauksessa kaupan palautusautomaattiin palautettu pullo tai oikeaan roska-astiaan lajiteltu pahvi pääsee kierrätykseen, eli uudelleen käyttöön. Huonoimmassa tapauksessa jätteet päätyvät sekajätteeksi kaatopaikalle.

Keravan kierrätyslaitoksessa käytöstä poistettu lasi, pahvi, muovi, metalli, puu ja moni muu roskaksi mieltämämme aine saa uuden elämän.

Esimerkiksi muovista ja lasista saa uutta muovia ja lasia, kun taas vanhasta puusta voi tehdä polttoainetta.

10-vuotiaat koululaistoimittajat Saima Kautto ja Mico Vanhanen kävivät tutustumassa laitoksen toimintaan ja selvittämässä, miten jätteiden määrää voisi vähentää.

”Miten vanhasta puusta saa sähköä?” Saima ihmettelee.

”Puu jauhetaan pieneksi silpuksi ja viedään voimalaitokseen, mistä se sitten palautuu ihmisten koteihin lämpönä ja sähkönä”, kertoo Lassila & Tikanojan kierrätyslaitoksista vastaava liiketoimintapällikkö Teemu Ruuttila.

Lähes kaikelle käytetylle materiaalille voi löytää uuden käyttökohteen, mikä puolestaan vähentää ympäristöä kuormittavan jätteen määrää.

”Minkälaista on työskennellä kierrätyslaitoksella?” Mico kysyy.

”Tämä on todella mukavaa ja monipuolista, sillä kierrätys kehittyy koko ajan. Erikoisempia täällä kierrätettäviä materiaaleja on esimerkiksi vanhojen talojen katoilta poistettava kattohuopa”, Teemu sanoo.

Parannettavaa löytyy silti vielä. Suomessa jätteistä kierrätetään vain kolmasosa, eli suuri määrä käyttökelpoista materiaalia päätyy suoraan roskiin.

Tästä syystä on syntynyt idea kiertotaloudesta, jossa pyritään muun muassa maksimoimaan tavaroiden käyttöikä. Ideana on tuottaa mahdollisimman vähän jätettä.

Tämä onnistuu lisäämällä kierrätystä. Jokainen voi osallistua pienillä arkisilla teoilla.

”Aina kannattaa miettiä, mitä vanhoille tavaroilleen tekee. Pieneksi jääneitä luistimia ei kannata heittää pois, vaan voi kysyä vaikka kaverilta, jos hänellä olisi vielä käyttöä niille. Kierrätyksessä on pitkälti kyse omista valinnoista”, Teemu neuvoo.

Fanny Fröman / HS
Kierrätettäväksi viedyt pahvit pakataan Keravalla suuriin kuutioihin, mikä helpottaa niiden kuljettamista. Saima Kautto ja Mico Vanhanen pääsivät kierrokselle laitoksella Teemu Ruuttilan kanssa.
Kierrätettäväksi viedyt pahvit pakataan Keravalla suuriin kuutioihin, mikä helpottaa niiden kuljettamista. Saima Kautto ja Mico Vanhanen pääsivät kierrokselle laitoksella Teemu Ruuttilan kanssa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!