Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki saavat pelata jalkapalloa

Jokainen voi pelata jalkapalloa, mutta tasa-arvoa pitäisi vielä parantaa, kirjoittaa 12-vuotias Halla Stengård.

Lasten uutiset
 
Helsingin Sanomat
Ville Vuorinen / Lehtikuva
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue jäi rannalle ensi kesän EM-lopputurnauksesta, kun Suomi hävisi Espanjalle karsintalohkon päätöskierroksella 0-5.
Suomen naisten jalkapallomaajoukkue jäi rannalle ensi kesän EM-lopputurnauksesta, kun Suomi hävisi Espanjalle karsintalohkon päätöskierroksella 0-5. Kuva: Ville Vuorinen / Lehtikuva

Keskustelemme luokassa matikanopettajan sijaisen, parikymppisen naisen, kanssa harrastuksista. Moni luokkakavereistani kertoo harrastavansa jalkapalloa, ja niin myös sijaisemme. “Millä tasolla sä pelaat, saatko sä siitä rahaa?” joku utelias kysyy sijaiselta.

“Ei, en minä saa palkkaa”, sijainen kertoo. “Eivät naiset saa Suomessa palkkaa edes liigassa, enkä ole läheskään niin hyvä.”

Kotona mietin, mitä sijainen oli päivällä ohimennen sanonut. Minun korvaani ei kuulosta yhtään järkevältä, että miehet voivat ansaita samalla tasolla, eli samalla treenillä ja peliajalla, jopa 120 000 euroa kaudessa, mutta naiset eivät… mitään?

Epäilen kuulemaani, mutta muutaman Google-haun jälkeen näyttää siltä, että sijaiseni oli oikeassa; on epätavallista, että naiset saavat rahaa pelatessaan liigatasolla. Kuulostaa hullulta, vai mitä?

No, juttu jatkuu silti – ensimmäinen jalkapallo-ottelu pelattiin Englannissa vuonna 1863, mutta laji oli silloin kielletty naisilta. Olympialaisiin laji päätyi jo vuonna 1900, mutta naisten sarja lisättiin ohjelmaan 1996, melkein sata vuotta myöhemmin!

Kuulostaa tosi epäreilulta, mutta onneksi asiat ovat parantuneet – nyt naiset voivat pelata jalkapalloa miten haluavat, ja se onkin koko maailman suosituin urheilulaji. Jalkapalloilu on vain yksi esimerkki, mutta miesten ja naisten välistä tasa-arvoa pitäisi silti parantaa entisestään, ja juuri sinäkin voit vaikuttaa asiaan. Eikö totta?

Halla Stengård, 12 vuotta

Haluatko sinäkin kertoa mielipiteesi sinua askarruttavasta aiheesta? Lähetä mielipidekirjoituksesi osoitteeseen lastenuutiset@hs.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!