Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puhelinten ja pelien hyödyt – edistävät sosiaalisuutta?

Sekä kieli- ja sosiaaliset taidot kehittyvät pelatessa, kirjoittaa Lasten uutisten TET-harjoittelija Olli.

Lasten uutiset
 
Helsingin Sanomat
Mika Ranta / HS
Vilmer ja Vincent Vesanto pelaavat englanninkielistä Pokémon Go -peliä.
Vilmer ja Vincent Vesanto pelaavat englanninkielistä Pokémon Go -peliä. Kuva: Mika Ranta / HS

Elämme teknologian aikaa. Älypuhelinten, videopelien sekä muun teknologian määrä on moninkertaistunut viime vuosien aikana, erityisesti nuorten keskuudessa. Ala-asteella ei enää leikitä piilosta tai kirkonrottaa vaan katse on usein oman puhelimen näytössä.

Heti kun ollaan päästy koulusta kotiin pannaan pelikonsoli päälle ja aletaan pelaamaan. Monet pitävät juuri tällaisten syiden takia puhelimia ja tietokonepelejä haitallisina. Mutta voiko niistä olla jotain hyötyäkin?

Englannin kielen kasvanut asema nykypäivän maailmassa on lisännyt sen arvoa merkittävästi. Ilman englantia ei yksinkertaisesti pärjää. Koulussa opitun “rallienglannin” ohella nuorilla on mahdollisuus kasvattaa sanastoaan sekä harjoittaa lausumistaan pelaamalla videopelejä tai katsomalla erilaisia videoita. Nehän ovat lähes kaikki englanniksi.

Toinen taito, mikä voi kehittyä pelaamalla, on sosiaalisuus. Koulun jälkeen lähdetään kaverille pelaamaan sitä uusinta hittipeliä ja jutellaan siinä samalla. Nykyään voi jopa pelata kaverin kanssa netissä ja puhua kuulokkeiden välityksellä, vaikka tämä istuisikin omassa kodissaan. Lisäksi pelatessa keskustelu on varmasti hauskempaa, eivätkä puheenaiheetkaan lopu. Nehän ovat aivan nenän edessä.

Pelit ja puhelin ovat mukava lisä elämään, jos niitä osataan käyttää oikein. Siksi vanhempien on tärkeä puhua lapsensa kanssa puhelimista, peleistä ja niihin liittyvistä asioista. Yhteiset säännöt ovat hyvä keino ehkäistä nuoren liiallista pelaamista. Jos pelit ja puhelin laitetaan pois esimerkiksi klo. 19.00, yöllä nukkuu varmasti hyvin.

Olli Leppänen, 15 vuotta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!