Valikko
Lasten uutiset    |   Lasten uutiset

10 futisvinkkiä: Näin otat kisapeleistä oppia

Mitä nuori jalkapalloilija voi oppia EM-turnauksen peleistä?

Miljoonat nuoret jalkapalloilijat liimautuvat televisioiden ääreen eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa, kun jalkapallon EM-lopputurnaus perjantaina alkaa.

Helsingin Sanomat pyysi kolmea jalkapallon ammattilaista kertomaan, mihin asioihin nuorten futaajien kannattaisi EM-otteluissa kiinnittää huomiota.

Vastaajina ovat entinen Suomen maajoukkueen toppari ja Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen, entinen maajoukkueen laitapelaaja ja Palloliiton Pohjois-Suomen valmennuskeskuksen päällikkö Mika Nurmela sekä Tikkurilan Palloseuran nuorten Uefa Pro -tason valmentaja, italialainen Roberto Nuccio.

Ammattilaisten vinkit ovat tässä:

1 Opi suosikiltasi. Mika Nurmela sanoo heti alkuun, että oman suosikin fanittaminen on pienille futaajille opettavaista puuhaa.

”Tärkeintä on, että pikku junnut katsovat pelejä, että he ovat faneja ja kannustavat suosikkipelaajiaan”, Nurmela tuumii.

Kannattaa katsoa tarkasti suosikkipelaajiensa kikkoja, harhautuksia ja potkutekniikkaa – ja mennä sen jälkeen lähikentälle pelaamaan. Faniudesta kumpuaa rakkaus lajiin.

2 Kuka vie kamppailut? Roberto Nuccio kehottaa kaikkia junnufutaajia ottamaan oppia tilanteista, joissa pelaajat kamppailevat mies miestä vastaan.

”Yksi vastaan yksi -tilanteissa joku voittaa aina, ja on pelaajia jotka voittavat kaksinkamppailut melkein aina. Juniorieiden pitäisi miettiä, miksi”, hän sanoo.

Nuccio neuvoo seuraamaan tarkasti, mitä hyökkääjä tekee päästäkseen puolustavan pelaajan ohi, ja mitä puolustaja tekee, ettei vastustaja pääse ohi; miten pelaajat käyttävät vartaloaan ja käsiään, ja millainen heidän asentonsa on kamppailu- tai ohitustilanteessa ja jo ennen sitä.

Taitava pelaaja käyttää käsiään ja vartaloaan oman tilansa ottamiseen ja hallitsemiseen kentällä, Hannu Tihinen sanoo.

Esimerkiksi kulmapotkutilanteissa kannattaa huomioida, miten pelaaja voi säilyttää ja hallita tilaa jo ennen kuin pallo tulee hänen alueelleen, Tihinen opastaa.

Esimerkkeinä hyvistä yksi vastaan yksi pelaajista Nuccio mainitsee Belgian Eden Hazardin ja Dries Mertensin sekä Italian topparin Andrea Barzaglin.

”Joukkue, joka voittaa suurimman osan kaksinkamppailuista yleensä voittaa myös ottelun”, hän huomauttaa.

3 Kosketus palloon ja syötöt. Nykyjalkapallossa tilaa ja aikaa on varsinkin keskikentällä erittäin vähän. Syötön vastaanottajan ensimmäinen kosketus palloon on tärkeä – ja nimenomaan 1. kosketuksen suunta, Mika Nurmela ja Nuccio tähdentävät.

Oleellista on myös kosketusten määrä. Montako kertaa keskikenttäpelaaja koskee palloon ennen kuin hän pelaa sen joukkuetoverilleen?

”Kosketuksia on lähes aina vain yksi tai kaksi”, Nuccio toteaa.

Ei kuitenkaan ole samantekevää, millaisen syötön ensimmäisellä kosketuksella antaa. Nuccion mukaan kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millainen pelaajan vartalon asento on silloin, kun pallo on vasta tulossa hänelle.

”Ei ennen eikä jälkeen vaan juuri silloin.”

Asennosta riippuu paljolti se, mihin suuntaan ja millaisella syötöllä pelaaja voi peliä jatkaa.

Nuccio neuvoo junnuja seuraamaan, millaisissa tilanteissa huippupelaajat syöttävät pallon maata pitkin ja milloin ilmassa. Juniorin on hyvä miettiä, miksi joissakin tilanteissa on parempi syöttää ilmassa kuin maata pitkin ja taas toisin päin.

Nykyaikaisesta pelinrakentamisesta ja syöttämisestä voi Nuccion mukaan oppia paljon Espanjan Andrés Iniestalta ja Italian topparilta Leonardo Bonuccilta.

4 Pelaajien yhteistyö. Vanhempien junioreiden kannattaa kiinnittää huomiota useamman pelaajan yhteistyöhön kentällä.

Hannu Tihinen opastaa katsomaan sitä, miten kahden tai kolmen pelaajan yhteistyössä pelaajan tai pelaajien liike synnyttää kentälle tilaa.

”Ja miten pelaajat pyrkivät syntynyttä tilaa hyödyntämään.”

5 Sijoittuminen. Tihinen ja Nurmela kehottavat isompia junnuja huomioimaan sekä hyökkäys- että puolustustilanteissa, mihin juniorin oman pelipaikan pelaaja sijoittuu ja mihin ja milloin tämä liikkuu, kun omalla joukkueella on pallo ja kun vastustajalla on pallo.

”EM-kisoissa jokaiselle pelipaikalle löytyy Euroopan paras pelaaja”, Nurmela muistuttaa.

Hyvänä esimerkkinä Tihinen mainitsee Itävallan ja Bayern Münchenin David Alaban.

6 Ajoitus. Yksi jalkapalloilun vaikeimpia asioita on pelaajien liikkeiden ja syöttöjen oikea ajoitus. Mika Nurmelan mukaan tv-katsoja voi havainnoida ajoitusta ehkä parhaiten tilanteissa, joissa hyökkäävä joukkue pyrkii murtautumaan maalintekopaikkaan vastustajan puolustuslinjan taakse.

Kannattaa esimerkiksi ottaa oppia siitä, kuinka läheltä puolustuslinjaa pallottoman hyökkääjän liike ja pallollisen pelaajan syöttö lähtevät ja miten liike ja syöttö ajoittuvat suhteessa toisiinsa.

”Juoksujen ajoituksessa Saksan Thomas Müller on erittäin hyvä”, Nurmela kehuu.

Huippufutiksessa ajoitus usein ratkaisee, millaisen pelitilan hyökkääjä kykenee itselleen hankkimaan – samoin sen, ehtiikö puolustaja estämään maalintekoyrityksen tai katkaisemaan syötön.

7 Pelaajien etäisyydet. Jalkapallokeskusteluissa vilahtelevat sanat tiiviys ja muoto. Kyse on pelaajien välisistä etäisyyksistä ja siitä, miten ne vaikuttavat pelin kulkuun.

”Kannattaa katsoa, kuinka kaukana joukkueen ylin ja alin pelaaja ovat toisistaan ja kuinka suuri on joukkueen vastakkaisilla laidoilla pelaavien pelaajien välinen etäisyys”, Tihinen sanoo.

TV-ruudusta näkee myös, mitä pelaajien välisille etäisyyksille tapahtuu ja mihin kentällä syntyy tilaa silloin, kun joukkue hyökkää ja silloin kun se puolustaa.

8 Pelataanko 4–4–2 vai 3–5–2. Roberto Nuccion mielestä 13–14-vuotiaat juniorit voivat jo opetella erottamaan erilaisia pelijärjestelmiä ja -tapoja toisistaan.

Aloittaa voi siitä, että katsoo, miten pelaajat ovat ryhmittyneet kentälle ottelun alussa. Sen jälkeen voi seurata, kuinka pallottomat pelaajat liikkuvat.

”Se lisää pelin ymmärrystä”, Nuccio sanoo.

”Italiassa juniorijoukkueetkin saattavat pelata omissa peleissään niin, että joukkue pelaa puolustaessaan 4–4–2 ja hyökätessään 3–5–2 -järjestelmällä.”

9 Valinnat ja Nopea ajatus. Jalkapalloilija joutuu pelin aikana tekemään jatkuvasti uusia ratkaisuja.

Pelaajien ratkaisut eivät kuitenkaan ole kaikki yhtä hyviä.

Valintoihin eri tilanteissa vaikuttaa esimerkiksi se, miten valmentaja haluaa joukkueen pelaavan.

Mika Nurmelan mukaan parhaat valinnat erottuvat etenkin tilanteissa, joissa puolustustilanne vaihtuu nopeasti hyökkäykseksi tai toisin päin.

Cristiano Ronaldo tekee usein maaleja nopean tilanteen vaihdon seurauksena.”

Nuccion mukaan huippupelaajat kykenevät tekemään kulloisessakin tilanteessa parhaan mahdollisen ratkaisun erittäin nopeasti. Nopea ajatus on kyky, joka erottaa heidät kaikista muista.

Nuccio usuttaakin kotikatsomoiden junnuja etsimään EM-matseista esimerkkejä nopeasta ajatuksesta, upeita oivalluksia, jotka saattavat ratkaista ottelun.

10 Oma halu. EM-turnauksessa jokainen pelaaja tekee parhaansa, mutta silti joukosta erottuvat yksilöt jotka haluavat enemmän. Keitä he ovat?

Tihinen antaa yhden vinkin: ”Minua ilahduttaa Belgian Yannick Ferreira Carrascon halu päästä koko ajan maalia kohti, hänen halunsa tehdä maali.”

Niinpä, hyvä futisjuniori, kun katselet EM-turnauksen otteluita, mieti, mitä sinä jalkapallolta haluat, mitä tahtoisit oppia.

Seuraa täältä uutisia jalkapallon EM-turnauksesta.

Luetuimmat
 1. 1

  Uutislähetys vie lentomatkalle ja uimarannalle – veteen ei saa mennä yksin!

 2. 2

  Ei yksin veteen – näin uit turvallisesti

 3. 3

  Tekemistä lomapäiviin: jättisaippuakuplat

 4. 4

  Tubettaja Ella: Marcuksen ja Martinuksen tapaaminen jännitti

 5. 5

  Lasten uutiset jää tauolle – hauskaa kesää!

 6. 6

  Kuinka monta askelmaa on Tuomiokirkon portaissa?

 7. 7

  Yksin pilvien yläpuolella – Näin lennät ilman aikuista

 8. 8

  Supertähdet Marcus ja Martinus elävät unelmaansa fanien ansiosta

 9. 9

  Koripallo ei ole vain pitkien laji – harrastajia on nyt ennätysmäärä

 10. 10

  Muurinpohjaletut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ei yksin veteen – näin uit turvallisesti

 2. 2

  Uutislähetys vie lentomatkalle ja uimarannalle – veteen ei saa mennä yksin!

 3. 3

  Lasten uutiset jää tauolle – hauskaa kesää!

 4. 4

  Tekemistä lomapäiviin: jättisaippuakuplat

 5. 5

  Tubettaja Ella: Marcuksen ja Martinuksen tapaaminen jännitti

 6. 6

  Yksin pilvien yläpuolella – Näin lennät ilman aikuista

 7. 7

  Supertähdet Marcus ja Martinus elävät unelmaansa fanien ansiosta

 8. 8

  Kätyrit palaavat valkokankaalle uusien seikkailujen parissa

 9. 9

  Hiljaisuus. Kamera käy! – Näin syntyy Supermarsu-elokuva

 10. 10

  Virtuaalitodellisuudessa voi ihailla vaikka karhuja – Voita itsellesi omat VR-lasit!

 11. Näytä lisää