Lasten uutiset    |   Lasten uutiset

Allergioiden kanssa voi elää normaalia elämää

7-vuotias Iina Moilanen kertoo, mitä ruokia lautaselle päätyy, ja mitkä ovat kielletyllä listalla.

Iina Moilanen on ollut syntymästään lähtien allerginen lähes kaikille tavallisimmille ruoka-aineille. Lista on varsin pitkä.

”Ainakin maito, kananmuna, tattari, pähkinä, soija, nauta, vehnä, ohra, ruis”, Iina luettelee.

Perinteisiä ruokia ei Iinan kotona syödä. Ruuat koostuvat paljolti maissista tai riisistä. Tavallisen maidon korvaa riisimaito.

Lihavaihtoehtoina taas toimivat kana ja karitsa. Lempiruuat ovat allergioista huolimatta tutun kuuloisia.

”Suosikkeja ovat ranskalaiset ja nugetit, tortillat sekä jauhelihakastike”, Iina kertoo.

Tavallisesti nugettien kuorrute tehdään korppujauhoista ja esimerkiksi murskatuista suolakekseistä. Iinan kotona kuorrute tehdään sen sijaan perunalastuista, joka siis korvaa jauhot. Perunalastuista kuorrutteeseen saadaan myös suolaisuus.

Välipalasuosikkeihin sen sijaan kuuluu monen muun tavoin paahtoleipä.

Kotona ruokailu sujuu siis tavanomaiseen tapaan, vaikka ruoka-aineet ovatkin erilaisia. Myös koulun ruokalassa on tarjolla ruokaa allergisille.

”Koulussa lempiruokiani ovat puuro, sekä makaroni ja nakit.”

”Minä saan riisipuuroa ja yleensä jotain mehukeittoa. Muilla puuro on sitten jotain muuta”, Iina sanoo.

Voisi kuvitella, että monien ruoka-aineallergioiden kanssa eläminen tuntuu haastavalta. Tähän Iina tarmokkaasti toteaa, että allergiat eivät haittaa juuri laisinkaan.

Lista allergioista ei kuitenkaan pääty tähän. Ruokien lisäksi siellä on hieman perinteisempiäkin asioita, kuten siitepöly, koirat ja ja kissat.

Suomen kesässä heinistä ja kasveista syntyvältä siitepölyltä ei voi välttyä, mutta se ei estä leikkejä ja muita puuhia lämpimimpään vuodenaikaan.

Allergialääkkeitä Iinan täytyy luonnollisesti kesällä syödä, kuten myös monien muiden nuorten ja vähän vanhempienkin ihmisten.

”Vietämme kesällä aikaa isovanhempien mökillä, ja hyvin siellä pystyy puuhailemaan kaikenlaista”, Iina kertoo hymyssä suin.

Vaikka allergioista muodostuu rajoitteita siihen, mitä voi syödä ja juoda, ei sen vaikutus lopulta ole niin suuri lapsen normaaliin elämään. Niiden kanssa tulee toimeen ja elämää voi viettää varsin tavalliseen tapaan.

Allergiat

 Allerginen reaktio seuraa, kun kehon vastustuskyvystä huolehtiva immuunijärjestelmä reagoi virheellisesti. Keho siis puolustautuu esimerkiksi siitepölyä ja ruoka-aineita vastaan, vaikkei sen pitäisi.

 Siitepöly- ja eläinallergiat ovat kaikkein yleisimpiä.

 Lasten ruoka-aineallergiat ilmaantuvat yleensä ensimmäisen ikävuoden aikana. Suurin osa niistä paranee kouluikään mennessä. Siitepölyallergian oireet, kuten nenän vuotaminen tai silmien kutiamien, helpottavat yleensä ikääntyessä.

 Allergioita hoidetaan esimerkiksi erilaisilla lääkkeillä kuten tableteilla, nenäsumutteilla ja silmätipoilla allergiasta riippuen.

 Taipumus allergisiin oireisiin on periytyvä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ruoka
  • allergiat
  • Lasten uutiset
Luetuimmat