Lasten uutiset    |   Lasten uutiset

Aku Ankka selvitti – opettaja, eläinlääkäri ja palomies ovat parhaat ammatit

Aku Ankalla on ollut sarjakuvissa mitä kummallisimpia ammatteja, mutta tällä kertaa Aku halusi kysyä lapsilta heidän toiveammattejaan.

Kun Aku Ankka -lehti kysyi ala-aste ikäisiltä heidän toiveammattejaan, suosituimpien joukossa oli perinteisiä ammatteja. Ykkösinä olivat opettaja, eläinlääkäri ja poliisi. Niukasti seuraaville sijoille sijoittuivat lääkäri ja palomies.

Muita mainintoja toiveammateista oli esimerkiksi parturi ja kampaaja, pelien kehittäjä, lentäjä ja näyttelijä. Yksittäisiä mainintoja saivat legoinsinööri, delfiininkouluttaja, ja halusi joku merenneidoksikin.

Aku Ankan päätoimittajan Aki Hyypän mukaan he olivat yllättyneitä vastauksista, sillä he olivat odottaneet hieman erilaisia ammatteja. Vahvana epäilynä oli joko julkkiksen tai pelikoodarin ammatti.

Kenellä sitten on Ankkalinnan mielenkiintoisin työ? Selvä ykkönen oli keksijä Pelle Peloton ja täpärästi toisella sijalla oli Roope Ankka. Pellen työssä lapsia kiinnostaa kekseliäisyys ja uudet keksinnöt, kun taas Roopen työssä kiinnostavaa on onnistuminen ja rahan teko. Hassua kyllä, tämä ei heijastunut koululaisten toiveammatteihin.

Useat toiveammatit jakautuivat sukupuolen mukaan. Tytöillä mieluisimpia ammatteja olivat opettaja, eläinlääkäri ja lääkäri, kun taas pojilla poliisi ja palomies.

Työn tärkeistä ominaisuuksista kysyttäessä, pojat ilmoittivat haluavansa työstä paljon rahaa. Tytöillä taas oli asiasta täysin eri mielipide. Heidän mielestään ihmisten ja eläinten auttaminen on tärkeintä työssä. Kaikilla oli kuitenkin yksi hyvä yhteinen mielipide siitä, että työn tulisi olla kivaa ja hauskaa.

Koululaisten mielestä työssä tärkeitä taitoja ovat rohkeus, kärsivällisyys ja ystävällisyys. Nelosluokkalaisten ja sitä vanhempien mielestä myös yhteistyötaidot ovat erityisen tärkeitä. Poikien mielikuvaan sisältyy myös, että he uskovat tarvitsevansa matematiikkaa enemmän kuin tytöt.

Kyselyyn osallistuneita ala-astelaisia oli peräti 408 eri puolilta Suomea. Kyselyn toteutti Kopla Helsinki Oy lomakekyselyllä, jonka vastaamisessa lasten vanhemmat olivat myös auttamassa.

Kirjoittaja on 15-vuotias koululainen, joka on TET-harjoittelussa Lasten uutisissa.

Helsingin Sanomat ja Aku Ankka kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ammatit
  • Aku Ankka
  • Lasten uutiset
Luetuimmat