Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiroilun takia vangittu venäläisaktivisti vapautettiin

Ympäristöaktivisti Jevgeni Vitiško on vapautettu. Hänet vangittiin vuonna 2014 Sotšin olympialaisten alla syytettynä kiroilusta julkisella paikalla.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom

Vitiško oli yksi Sotšin rakennushankkeiden tunnetuimmista arvostelijoista ennen olympialaisia. Hän toimi Pohjois-Kaukasian ympäristövahti –nimisessä järjestössä.

Tapahtumat alkoivat siitä, kun Vitiško sai vuonna 2012 kolmen vuoden ehdollisen rangaistuksen. The Guardian -lehden mukaan häntä syytettiin paikallisen kuvernöörin loma-asunnon aidan töhrimisestä. Loma-asunto oli rakennettu luonnonsuojelualueelle.

Ehdollisen tuomion aikana Vitiško¨pidätettiin yleisellä paikalla kiroilusta. Tämän vuoksi ehdollinen rangaistus muutettiin ehdottomaksi. Venäjällä yleisellä paikalla kiroilu on rikos, josta voidaan rangaista 15 vuorokauden ”hallinnollisella pidätyksellä”.

Ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International pitävät Jevgeni Vitiškon tapausta esimerkkinä toimista, joilla Venäjällä hiljennetään toisinajattelijat. Kansainväliset ja venäläiset järjestöt painostivat Venäjää vapauttamaan Vitiškon.

Hän oli vankilassa 15 kuukautta ennen vapauttamistaan joulukuussa 2015.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat