Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amal Clooneyn nimitys vangitun journalistin asianajajaksi kuumentaa tunteita Azerbaidžanissa

Valtion hallintoa lähellä olevat mediat syyttävät ihmisoikeusjuristia oman kuuluisuutensa tavoittelusta.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
STEFAN WERMUTH / REUTERS
Asianajaja Amal Clooney
Asianajaja Amal Clooney Kuva: STEFAN WERMUTH / REUTERS

Ihmisoikeusjuristi Amal Clooney on päättänyt edustaa azerbaidžanilaista Khadija Ismayilovaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT). Clooneyn päätös on nostattanut vihaisia reaktioita Azerbaidžanin tiedotusvälineissä, kertoo brittilehti The Guardian.

Maan hallintoa lähellä oleva AzerNews syyttää Clooneyta turkkilaisten valtioiden käyttämisestä maaleina matkallaan kohti kuuluisuutta. Sanomalehti väittää Clooneyn (os. Alamuddin) pyrkivän pois miehensä, näyttelijä George Clooneyn, varjosta.

Khadija Ismayilova on palkittu tutkiva journalisti, joka tunnetaan maansa hallituksen kritisoimisesta. Radioasema Radio Free Europessa työskennellessään hän paljasti useita todisteita Azerbaidžanin presidentin Ilham Aliyevin ja tämän lähipiirin korruptiosta.

Ismayilova pidätettiin joulukuussa 2014 syytettynä työtoverinsa yllyttämisestä itsemurhayritykseen. Vaikka työtoveri myöhemmin luopuikin syytteistä, Ismayilova pidettiin vangittuna. Clooney edustaa Ismayilovaa, kun tämän vangittuna pitämistä käsitellään EIT:ssa.

Syyskuussa 2015 Ismayilova tuomittiin seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen syytettynä kavalluksesta ja veropetoksesta. Ismayilovan asianajajan mukaan syyttäjä ei pystynyt todentamaan väitettyjä rikoksia. Oikeudenkäyntiin päästettiin vain kourallinen Azerbaidžanin hyväksymiä toimittajia.

Monet ihmisoikeusjärjestöt, kuten Amnesty International, Human Rights Watch ja Toimittajat ilman rajoja pitävät syytteitä tekaistuna ja vaativat Ismayilovan vapauttamista.

”Kaikki merkit viittaavat taas uuteen räikeään yritykseen tukahduttaa vapaa tiedonvälitys Azerbaidžanissa. Khadija Ismayilova on yksi viimeisistä itsenäisistä äänistä maassa”, totesi Amnesty Internationalin Euroopan ja Keski-Aasian johtaja John Dalhuisen Ismayilovan pidätyksen yhteydessä.

Jo ennen pidätystään Ismayilova kärsi vuosia erilaisesta häirinnästä ja uhkailusta.

Vuonna 2011 häntä kiristettiin seksivideolla, jossa häntä oli kuvattu yhdessä poikaystävänsa kanssa makuuhuoneeseen piilotetulla kameralla.

Ismayilovaa vaadittiin lopettamaan hallituksen arvostelu. Kun hän kieltäytyi, video julkaistiin internetissä.

Ismayilova jatkoi paljastusten tekemistä ja on vankeutensa aikanakin syyttänyt maan vankiloita laittomuuksista ja korruptiosta.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat