Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Venäläismedia liioittelee uutisia kuvilla

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää Sputnik Newsin uutisessa käytettyä kiekkojuhlakuvaa todennäköisesti tarkoituksellisena virheenä.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Sputnik News julkaisi viime lauantaina uutisen Helsingissä järjestetyistä kahdesta maahanmuuttoaiheisesta mielenosoituksesta. Uutiseen liitetty kuva oli kuitenkin otettu mielenosoitusten sijaan Mäntymäen kentältä Nuorten Leijonien kultajuhlasta.
Sputnik News julkaisi viime lauantaina uutisen Helsingissä järjestetyistä kahdesta maahanmuuttoaiheisesta mielenosoituksesta. Uutiseen liitetty kuva oli kuitenkin otettu mielenosoitusten sijaan Mäntymäen kentältä Nuorten Leijonien kultajuhlasta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Venäjän valtion omistama uutispalvelu Sputnik News julkaisi viime lauantaina uutisen Helsingissä järjestetyistä kahdesta maahanmuuttoaiheisesta mielenosoituksesta. Tapahtumiin osallistui Suomen poliisin arvioiden mukaan yhteensä noin 500 ihmistä.

Suomessa eniten huomiota herätti Sputnikin uutiseensa liittämä kuva. Se on otettu mielenosoitusten sijaan Mäntymäen kentältä Nuorten Leijonien kultajuhlasta, johon osallistui useita tuhansia ihmisiä.

Juttunsa otsikossa Sputnik News kertoi suomalaisten jakautumisesta suurmielenosoituksiin, vaikka itse tekstissä mainittiin osallistujia olleen vain 700.

Jutussa kirjoitetaan myös väkivaltaisuuksista ja kahdestakymmenestä kiinnitotosta, vaikka poliisi kertoo vain kolmesta kiinniotosta.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää todennäköisenä, että väärän kuvan käyttö on ollut tarkoituksellista.

Hän kertoo tapauksen noudattavan laajempaa venäläisen uutisoinnin ilmiötä, jossa juttuja tehostamaan saatetaan liittää niihin kuulumattomia kuvia.

Kangaspuro vertaa ilmiötä Suomessa yleistyneeseen klikkijournalismiin, mutta tähdentää Venäjän tilanteen olevan erilainen kuin Suomessa.

”Kun meillä puhutaan laatujournalismin ongelmista, niin Venäjällä journalismi on monessakin suhteessa heikommassa tilanteessa”, Kangaspuro täsmentää.

Kansainväliselle yleisölle suunnatut Venäjän valtion omistamat tiedotusvälineet, kuten Russia Today ja Sputnik News, on Kangaspuron mukaan tarkoitettu Venäjän näkökulman levittämiseksi maailman tapahtumista.

”Ne on perustettu selkeästi mielipidevaikuttamisen välineiksi, ja sinänsä on typerää että näin alkeellinen virhe tehdään. Virhe tietenkin syö Sputnik Newsin uskottavuutta niidenkin silmissä, jotka ovat siihen halunneet tukeutua”, Kangaspuro arvioi.

Mielipiteiden ajamista länsimaissa vaikeuttavat Kangaspuron mielestä myös länsimaisen ja venäläisen mediaympäristön erot, joihin venäläinen media ei ole kunnolla pystynyt sopeutumaan.

”Kuilu repeää heti kun mennään alueelle, jossa käsitellään poliittisesti herkkiä kysymyksiä kuten Ukrainan kriisiä tai Putinin politiikkaa. Niissä ei usein edes pyritä arvoneutraalin uutisointiin vaan saatetaan ottaa myös faktojen osalta totuuden rajoja venyttävä uutisointitapa.”

Esimerkkinä Kangaspuro mainitsee venäläismedioiden uutisoinnin malesialaiskoneen alasampumisesta. Russia Todayn ja Sputnik Newsin uutisointi MH17:n tuhoutumisesta on ollut vahvasti yksipuolista.

Suomalaisten tiedotusvälineiden uutisoitua asiasta Sputnik News vaihtoi Helsingin mielenosoituksista kertovan juttunsa kuvaksi kuvan Tampereen Rajat kiinni -mielenosoituksesta. Virheellinen kuva ehti olla Sputnik Newsin sivuilla sunnuntai-iltaan asti. Asiasta kertoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Sputnik News tuottaa uutisia yli kolmellakymmenellä kielellä, joihin lukeutuu myös suomi. Suomenkielinen Sputnik ei ole uutisoinut viikonlopun mielenosoituksista.

HS ei tavoittanut Sputnik Newsin edustajaa kommentoimaan tapausta.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat