Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus perui runoilijan kuolemantuomion Saudi-Arabiassa

Islamista luopumisesta syytetyn runoilijan tuomio muutettiin kahdeksaan vuoteen vankeutta ja kahdeksaansataan ruoskaniskuun.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
ASHRAF FAYADH
ASHRAF FAYADH

Viime marraskuussa kuolemaan tuomitun runoilija Ashraf Fayadhin, 35, tuomiota lievennettiin sen jälkeen, kun asianajaja Abdulrahman al-Lahem oli vedonnut epäreiluun oikeudenkäyntiin, kertoo brittilehti The Guardian.

Tiukkaa islamilaista sharia-lakia noudattavan Saudi-Arabian oikeus muutti tuomion kahdeksaan vuoteen vankeutta ja 800 ruoskaniskuun. Fayadhin täytyy myös katua tuotantoaan Saudi-Arabian valtion mediassa.

Ihmisoikeusjuristi al-Lahem ilmaisi olevansa tyytyväinen kuolemantuomion poistamiseen, mutta aikoo valittaa tuomiosta päämiehensä vapauttamiseksi.

Fayadhin syytteet koostuivat jumalanpilkasta, ateismin levittämisestä nuorille ja kielletyistä suhteista useisiin naisiin. Oikeudenkäynnissä hän kiisti syytteet ja kertoi olevansa harras muslimi.

Fayadh on syntynyt Saudi-Arabiassa, mutta palestiinalaisten vanhempiensa takia hänellä on maassa pakolaisstatus. Monet hänen tukijoistaan uskovat palestiinalaisuuden vaikuttaneen kovaan tuomioon.

Kuultuaan poikansa kuolemantuomiosta Fayadhin isä menehtyi sydänkohtaukseen.

Lukuisat ihmisoikeus- ja taidejärjestöt sekä sadat taiteilijat, kirjailijat ja näyttelijät vaativat runoilijan vapauttamista.

“On helpotus, että Ashraf Fayadhia ei enää uhkaa kuolemantuomio, mutta uusi tuomio on silti täysin kohtuuton. Se tyrmistyttää edelleen Ashrafin tukijoita ympäri maailmaa. Hänen pitäisi olla vapaa mies. Aiomme jatkaa töitä hänen vapauttamisekseen.” kommentoi English PEN -sanavapausjärjestön johtaja Jo Glanville The Guardianille.

Tammikuussa Fayadhille osoitettiin tukea lukemalla hänen runojaan 122 tapahtumassa 44 eri maassa, myös Suomessa.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat