Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joutavuuksien jumalan kirjoittaja, ”Intian omatunto” sai syytteen kotimaassaan

Palkittua intialaiskirjailijaa Arundhati Royta syytetään oikeuden halventamisesta, mutta syytettä pidetään tekaistuna.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
Hannes Heikura
Arundhati Roy.
Arundhati Roy. Kuva: Hannes Heikura

Kirjailija Arundhati Royta uhkaa vankeus, mikäli hänet todetaan syylliseksi oikeuden halventamiseen. Oikeudenkäynti käydään helmikuun lopussa.

Roy sai syytteen viime vuoden lopulla. Toukokuussa hän oli kritisoinut intialaisessa Outlook-lehdessä Delhin yliopiston professori G. N. Saibaban pidätystapaa ja vangitsemista. Saibabaa syytettiin yhteyksistä maolaiseen vastarintaliikkeeseen.

Artikkelissaan Roy huomautti, ettei halvaantunutta Saibabaa ollut vapautettu takuita vastaan siitä huolimatta, ettei hän vankilassa saanut tarvitsemaansa hoitoa. Saibaban vangitseminen vaikutti Roysta kohtuuttomalta, sillä pääministeri Narendra Modia lähellä olevia henkilöitä on vapautettu takuita vastaan, vaikka heitä on syytetty jopa murhista.

Saibaban syytettä oikeuden halventamisesta pidetään The Guardian -lehden mukaan tekaistuna, sillä artikkelin ilmestymisaikaan oikeudenkäynti Saibabaa vastaan ei ollut vielä alkanut.

Roy on Intiassa vaikutusvaltainen ihmisoikeusaktivisti, joka on kritisoinut poliisin ja oikeuslaitoksen toimintaa sekä pääministeri Narendra Modin ja hänen Bharatiya Janata -puolueensa politiikkaa. Roy pitää saamaansa syytettä hiljentämisyrityksenä, joka rikkoo hänen ilmaisunvapauttaan.

Kirjailija Arundhati Roy on saanut esikoisteoksestaan Joutavuuksien jumala Booker-palkinnon vuonna 1997. Vuonna 2014 hän oli Time-lehden maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalla. Lehti kutsui häntä Intian omatunnoksi. Arundhati Royn teoksista on suomennettu esikoisteoksen lisäksi esseeteos Kuuntelen heinäsirkkoja: merkintöjä demokratiasta.

Suomen rikoslaissa ei tällä hetkellä ole pykälää oikeuden halventamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat