Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venezuelan eduskunta avautui toimittajille

Toimittajilta vuonna 2010 suljetut ovet avattiin Venezuelan parlamentissa. Opposition voitettua vaalit maassa on otettu askelia kohti vapaata tiedonvälitystä.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS
Kuva: CARLOS GARCIA RAWLINS / REUTERS

Venezuelan parlamentti avasi tammikuun lopulla ovensa toimittajille ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010. Tuolloin nyt jo edesmenneen presidentti Hugo Chávezin hallinto kielsi tiedotusvälineitä seuraamasta päätöksentekoa paikan päällä.

Media joutui seuraamaan istuntoja ahtaassa lehdistöhuoneessa televisiokuvan välityksellä. Lähetystä teki hallituksen kontrolloima valtion televisiokanava, joka jätti näyttämättä varsinkin opposition puheenvuoroja. Hallituksen edustajat myös toistuvasti kieltäytyivät haastatteluista itsenäiselle medialle.

Maata vuodesta 1999 hallinnut sosialistipuolue kärsi viime joulukuun vaaleissa tappion keskusta-oikeistolaiselle oppositiolle. Istuntojen avaaminen oli yksi ensimmäisistä päätöksistä, joita uusi eduskunta teki aloittaessaan toimintansa tammikuussa.

Oppositio aikoo lähitulevaisuudessa toteuttaa myös muita toimia vapaan tiedonvälityksen edistämiseksi. Lisäksi se aikoo vähentää hallinnon siteitä valtion omistamaan mediaan.

Sosialistipuolueen kannatus on romahtanut Chavezin seuraajan, Nicolás Maduron presidenttikaudella. Venezuelalla on maailman suurimmat öljyvarat, mutta se kärsii silti jatkuvasta perustarvikkeiden pulasta ja pahoista talousongelmista.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä Venezuelan sijoitus on koko Etelä-Amerikan huonoin. Maailmanlaajuisessa 180 maan listauksessa se on sijalla 137.

Suomi on pitänyt hallussaan indeksin ensimmäistä sijaa jo vuodesta 2009.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat