Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakistanilainen Oscar-voittaja haluaa kitkeä kunniamurhat maastaan

Toimittaja ja dokumentaristi Sharmeen Obaid-Chinoy toivoo uuden dokumenttinsa vaikuttavan maan lainsäädäntöön ja viranomaisten toimintaan.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
Akhtar Soomro / Reuters
Pakistanilainen journalisti ja elokuvaohjaaja Sharmeen Obaid-Chinoy tammikuussa toimistollaan Karachin kaupungissa Pakistanissa.
Pakistanilainen journalisti ja elokuvaohjaaja Sharmeen Obaid-Chinoy tammikuussa toimistollaan Karachin kaupungissa Pakistanissa. Kuva: Akhtar Soomro / Reuters

Oscar-palkittu Sharmeen Obaid-Chinoy, 37, pyrkii uudella dokumentillaan vaikuttamaan maansa viranomaisiin kunniamurhien estämiseksi.

Kunniamurhalla tarkoitetaan murhaa, jolla suvun tai kyläyhteisön kunniaa puolustetaan tappamalla häpeää aiheuttanut jäsen.

Kansalaisjärjestö Human Rights Commission of Pakistanin mukaan maassa kuolee vuosittain yli 500 ihmistä kunniamurhan uhrina. YK:n arvioiden mukaan maailmassa uhreja on noin viisi tuhatta vuodessa.

Tämän vuoden Oscar-gaalassa ehdolla oleva Obaid-Chinoyn dokumentti A Girl in the River: The Price of Forgiveness kertoo kunniamurhanyrityksestä selviytyneestä 19-vuotiaasta Sabasta.

Saban yrittivät tappaa hänen isänsä ja setänsä. Heidän mielestään suvun kunniaa oli luokattu, kun Saba oli mennyt naimisiin miehen kanssa, jota tämän perhe ei hyväksynyt. He pahoinpitelivät Saban, ampuivat häntä kasvoihin ja heittivät säkissä jokeen.

Saba kuitenkin selviytyi hyökkäyksestä hengissä. Hänen isänsä ja setänsä vangittiin. Saban suku painosti häntä antamaan isälleen ja sedälleen anteeksi, jotta nämä vapautettaisiin vankilasta. Painostuksen päätteeksi Saba suostui, ja isä ja setä päästettiin vapaaksi.

Syytteistä voidaan Pakistanissa luopua, jos uhri antaa tekijöille anteeksi. Jos uhri on kuollut, hänen omaisensa voivat armahtaa tekijän.

Suurin osa kunniamurhan tekijöistä jää maassa ilman rangaistusta, kun suku antaa anteeksi kunniaa puolustaneelle tekijälle. Tällöin oikeuslaitos katsoo murhan olevan perheen sisäinen asia.

Obaid-Chinoy palkittiin ensimmäisenä pakistanilaisena Oscarilla vuonna 2012 parhaasta lyhytdokumentista. Saving Face kertoo naisiin kohdistuvista happoiskuista Pakistanissa. Samana vuonna hän pääsi myös Time-lehden maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalle.

”Kunniamurhat eivät kuulu uskontoomme tai kulttuuriimme. Ne ovat etukäteen suunniteltuja murhia, ja murhaajien kuuluu joutua vankilaan”, Obaid-Chinoy kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Hän toivoo Pakistanin pääministeri Nawaz Sharifin ryhtyvän nopeasti lainmuutoksiin kunniamurhien estämiseksi.

Sharif on jo onnitellut Obaid-Chinoyta Oscar-ehdokkuudesta. Hän aikoo järjestää dokumentin kutsuvierasnäytöksen maan vaikutusvaltaisimmille ihmisille. Myös dokumentaristi itse on kutsuttu.

Obaid-Chinoy kertoo pääministerin reaktion olleen iloinen yllätys, vaikka Sharif ei ole vielä kertonutkaan, miten aikoo lakia muuttaa.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat