Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen PEN:in sananvapaus­palkinto Matti Suurpäälle

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö palkitsi pitkän linjan kustantajan ja kulttuurivaikuttajan työstään sananvapauden puolesta.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
MARKUS JOKELA
Matti Suurpää vuonna 2007.
Matti Suurpää vuonna 2007. Kuva: MARKUS JOKELA

Kirjailijoiden sananvapausjärjestö Suomen PEN on myöntänyt vuotuisen sananvapauspalkintonsa Matti Suurpäälle, 78.

Pitkän linjan kustantaja ja kulttuurivaikuttaja on työskennellyt kolmessa kustantamossa sekä toiminut monissa kirjallisuusjärjestöissä. Otavassa hän työskenteli Hannu Salaman Juhannustanssit-teoksesta syntyneen jupakan aikaan.

Myös innokkaana musiikkimiehenä tunnettu Suurpää pitää tärkeänä moniäänisyyttä ja jokaisen oikeutta oman mielipiteensä ilmaisuun. Eri tehtävissään hän on halunnut luoda ilmapiirin, jossa taiteilijat pystyvät keskustelemaan hyvässä hengessä keskenään, vaikka olisivat erimielisiä.

”On ikävää, että tämän päivän Suomessa monilla mielipideryhmillä on hyvin raivokas oikeassa olemisen vimma. Jos joku on toista mieltä niin heti alkaa somessa kauhea vihapuheriehunta.”

Moniäänisen keskustelun tukahduttaminen saattaa hänestä johtaa ainakin lievään itsesensuuriin, mikäli mielipiteitä ei uskalleta sanoa ääneen.

Suurpää muistuttaa Suomen sananvapaustilanteen olevan kuitenkin tällä hetkellä hyvä, ainakin verrattuna koko maailman tilanteeseen.

”Ei me missään idyllissä eletä, mutta meillä saa julkaista mitä tahansa. Ja vankilaan ei kovin hevin joudu, jos julkaisee mielipiteitä.”

Suomen PEN kertoo palkinnon perusteluiksi ”sekä esimerkillisen työn sananvapauden alalla että sen jatkuvan tuen ja kannustuksen, jota hän on uupumatta antanut nuoremmille sukupolville”. Suurpää on toiminut muun muassa Eino Leinon seuran puheenjohtajana ja Lahden kansainvälisen kirjailijakokouksen varapuheenjohtajana.

”Tämä on minusta hyvin kaunis tunnustus. Se kertoo siitä, että olen ainakin jollain lailla onnistunut työssäni rakentamaan parempaa maailmaa”, Suurpää kommentoi palkintoaan.

Sananvapauspalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012. Sen ovat saaneet sarjakuvataiteilija Ville Ranta, teatterituottaja Eva Neklyaeva, HS:n toimittaja Kimmo Oksanen sekä poliitikko ja radiopersoona Abdirahim ”Husu” Hussein.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat