Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Intian opiskelija­mielenosoitukset laajentuneet 18 yliopistoon

Intian yliopisto-opiskelijat osoittavat mieltään hallitusta vastaan jo toista viikkoa.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
ANINDITO MUKHERJEE / REUTERS
Mielenosoittajat vaativat ylioppilaskunnan johtajan vapauttamista Delhissä torstaina.
Mielenosoittajat vaativat ylioppilaskunnan johtajan vapauttamista Delhissä torstaina. Kuva: ANINDITO MUKHERJEE / REUTERS

Intian pääkaupungin Delhin Jawarlal Nehru -yliopistosta viikko sitten perjantaina alkaneet mielenosoitukset ovat levinneet 18 yliopistoon ympäri maata.

Opiskelijamielenosoitukset ovat laajimmat sitten vuoden 1975, jolloin kansa vastusti Indira Gandhin hallituksen korruptiota.

Nykyiset levottomuudet alkoivat yliopiston ylioppilaskunnan johtajan Kanhaiya Kumarin pidätyksestä. Häntä syytetään kansankiihotuksesta ja salaliitosta. Syyte perustuu Kumarin yliopistolla esittämään hallituksen toimintaa arvostelevaan puheeseen.

Sanan- ja kokoontumisenvapautta on kavennettu Intiassa vuodesta 2014 alkaen. Tuolloin Intian johtoon nousi pääministeri Narendra Modin hindunationalistinen Intian kansanpuolue BJP. Nykyinen valtiojohto kitkee toimintaansa kohdistuvaa arvostelua käyttäen sananvapautta rajoittavia lakeja, jotka periytyvät 1800-luvun brittihallinnon ajalta.

Modi on yltänyt Time-lehden maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön listalle vuosina 2014 ja 2015. Länsimaat eivät olleet Modin kanssa tekemisissä vuosina 2002–2012, sillä hän oli Gujaratin osavaltion pääministerinä vuoden 2002 muslimimellakoiden aikana. Mellakoissa kuoli yli 2000 muslimia.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat