Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Romaanin seksikohtaukset aiheuttivat ”sydämentykytyksiä ja ahdistusta” – egyptiläiskirjailijalle kaksi vuotta vankeutta

Egyptiläinen kirjailija Ahmed Naji tuomittiin siveellisyyden loukkaamisesta valtion omistaman kirjallisuuslehden julkaistua katkelmia hänen romaanistaan.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
RAMY YAACOUB
Ahmed Naji oikeudessa viime lauantaina.
Ahmed Naji oikeudessa viime lauantaina. Kuva: RAMY YAACOUB

Egyptin oikeus tuomitsi viime lauantaina kirjailija Ahmed Najin kahdeksi vuodeksi vankeuteen. Egyptin valtion omistama kirjallisuuslehti julkaisi 30-vuotiaan Najin romaanista katkelmia, joiden oikeus katsoi loukanneen siveellisyyttä.

Syytteet kirjailijaa vastaan nosti mies, joka kertoi Najin kirjoittamien katkelmien aiheuttaneen hänelle sydämentykytyksiä ja ahdistusta.

Katkelmat olivat romaanista Istikhdam al-Hayat, jonka nimi tarkoittaa elämän käyttöohjetta. Romaanin päähenkilö muun muassa polttaa hasista ja harrastaa seksiä itseään vanhemman naisen kanssa.

Syytteet hylättiin tammikuussa alemmalla oikeusasteella, mutta vankeustuomio tuli syyttäjän valitettua päätöksestä.

Kaksi vuotta on Egyptissä maksimivankeusrangaistus siveellisyyden loukkaamisesta. Katkelmat julkaisseen lehden päätoimittaja sai 10 000 Egyptin punnan eli noin 1 150 euron sakot. Tuomiosta voi vielä valittaa.

Najin puolustus sanoi oikeudessa, ettei hänen romaaninsa sisältänyt mitään, mitä ei olisi myös yleisesti islamilaiseen kaanoniin luetuissa teoksissa. Najin mukaan myös maan sensuurilautakunta oli aiemmin hyväksynyt teoksen.

Monet sananvapausjärjestöt ja egyptiläiset kirjailijat pitävät tuomiota hyökkäyksenä sananvapautta vastaan.

Sanomalehti al-Maqalin kolumnisti ja talkshow-juontaja Ibrahim Eissa on yksi tuomiosta järkyttyneistä. Hän kritisoi lehden etusivulla voimakkaasti maan presidentti Abdel Fattah al-Sisia.

”Sinun johtamasi valtiovalta vihaa intellektuelleja, ajattelevia ja luovia ihmisiä, aivan kuten edeltäjäsi Muhammed Mursin hallinto. Se pitää vain tekopyhistä ja mielistelijöistä, jotka nuoleskelevat hallintoa”, Eissa kirjoitti kolumnissaan.

Egyptin armeija syrjäytti al-Sisin johdolla Mursin vuonna 2013. Tuolloin hän syytti Mursia islamismin tuomisesta maan vallankäyttöön, mutta al-Sisin valtakaudella toisinajattelijoiden, toimittajien ja opposition kannattajien vangitseminen on edelleen ollut yleistä.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat