Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina tiukentaa otettaan mediasta

Kiina kehittää valtion verkkouutisointia, mutta kieltää ulkomaalaisomisteisten nettijulkaisujen toiminnan.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom

Kiina laajentaa valtion uutistoimintaa myös uusiin medioihin, kertoi maan presidentti Xi Jinping viime viikolla. Samaan aikaan Kiina tiukentaa ulkomaalaisten medioiden toimintaa internetissä. Maaliskuun 10. päivästä lähtien kaikkien Kiinassa toimivien julkaisijoiden tulee olla kiinalaisessa omistuksessa.

Kiinalaisten medioiden siirtyminen digiaikaan on ollut vaikeaa resurssien puutteen ja valtion internet-valvonnan takia.

Kiinan valtionmediat toimivat tiukasti kommunistisen puolueen ohjauksessa. Xi kertoi valtionmedioiden kokouksessa viime viikolla, että toimittajien tehtävänä on levittää kommunistisen puolueen näkemystä ja tahtoa kansalle sekä puolustaa puolueen arvovaltaa ja yhtenäisyyttä. Presidentti korosti, että faktojen tulee perustua totuuteen, mutta näkökulman tulee olla valtion kannalta myönteinen, raportoi valtion tietotoimisto Xinhua.

Kommunistinen puolue ohjaa myös kiinalaisten vapaiden medioiden uutisointia aiempaa tiukemmin. Valvonnan takia nuoret journalistit ovat alkaneet siirtyä muille aloille, kertoo The Guardian.

”Et voi kirjoittaa, mitä haluat. Et voi haastatella, ketä haluat. Ja jos voitkin, et voi julkaista sitä”, totesi entinen toimittaja Lin Tianhong The Guardianille.

Vääränlainen uutisointi johtaa syytteisiin ja rangaistuksiin kuten televisiossa tehtäviin julkisiin tunnustuksiin ja anteeksipyyntöihin.

Euroopan unioni paheksui tammikuussa Kiinan televisiotunnustuksia ihmisoikeusrikkomuksena. Ruotsalainen ihmisoikeusaktivisti Peter Dahlin marssitettiin televisioon pyytämään anteeksi Kiinan valtiolta ja kansalta. Häntä syytettiin valtion turvallisuuden vaarantamisesta.

Kiina on maailman lehdistönvapausindeksissä 176. sijalla 180 maan joukossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat