Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiovassa protestoitiin Ukrainan suurinta televisiokanavaa vastaan

Venäjänkielisen tv-kanavan Interin pääkonttori Kiovassa saarrettiin torstaina aamupäivällä.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
RT
Uutiskanava RT:n video näyttää venäjänkielisen Inter TV-aseman vastaisen mielenilmauksen Kiovassa.
Uutiskanava RT:n video näyttää venäjänkielisen Inter TV-aseman vastaisen mielenilmauksen Kiovassa. Kuva: RT

Venäjänkielisen Inter-tv-aseman vastaisen mielenilmauksen järjestäjät ilmoittivat protestoivansa Venäjän propagandaa. Mielenilmaukseen osallistui yhteensä noin 50 ihmistä. Uutistoimisto TASS raportoi heidän edustaneen Ukrainan sisäministeriöön yhteyksissä olevaa Azovin pataljoonaa.

Interin ilmoituksen mukaan mielenosoittajat estivät pääsyn ja poistumisen rakennuksesta muutaman tunnin ajaksi. Lisäksi rakennusta töhrittiin. Tv-kanava koki mielenilmauksen painostuksena journalisteja vastaan.

Mielenosoittajat ilmoittivat, ettei heidän tarkoituksensa ollut estää tv-kanavan journalistien lehdistön- tai sananvapautta. Mielenilmauksen tavoite oli sen sijaan vastustaa ”Kremlin propagandaa”, jota kanava protestoijien tulkinnan mukaan levittää, kertovat useat lähteet.

Televisiokanava vetoaa Ukrainan presidentti Petro Porošenkoon, jotta sananvapautta ylläpidettäisiin maassa. Inter raportoi saman päivän iltana, että sen tietojärjestelmiä oli yritetty hakkeroida.

Mielenilmauksesta on vaikea saada luotettavaa tietoa, sillä Ukrainan ja Venäjän välit ovat jäässä Krimin valloituksen ja Itä-Ukrainan sodan seurauksena. Inter-tv:tä on syytetty venäläispropagandan levittämisestä jo vuonna 2014. Tuolloin venäjämielisenä pidetty presidentti Viktor Janukovitš pakeni Maidan-aukion mielenosoitusten päätyttyä väkivaltaisesti. Vuoden 2014 vallankumous on myös Itä-Ukrainan sodan taustalla.

Inter on Ukrainan suurin televisiokanava. Venäjänkielinen kanava tavoittaa 40 miljoonaa katsojaa Ukrainassa.

Ukraina oli viime vuonna maailman lehdistönvapausindeksissä 129. sijalla 180 maan joukossa. Venäjä oli sijalla 152.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat