Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Googlen ilmainen palvelu suojaa uutissivustoja hyökkäyksiltä

Google antaa uuden palvelunestohyökkäysten estopalvelun ilmaiseksi uutissivustojen käyttöön. Miksi?

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
Dado Ruvic / Reuters
Kuva: Dado Ruvic / Reuters

Googlen Project Shield -palvelu on ilmainen palvelunestohyökkäyksen estopalvelu. Ilmaispalvelulla Google haluaa helpottaa informaation jakoa ja saatavuutta. Tämä edistää sananvapauden toteutumista.

Palvelunestohyökkäykset estävät tiedonjakoa ja -saantia. Siksi niitä käytetään sanan- ja lehdistönvapauden rajoittamiseen esimerkiksi ideologisista tai poliittisista syistä.

Palvelunestohyökkäyksen voi ostaa internetistä muutamalla kymmenellä dollarilla, jos omat hakkerointikyvyt eivät riitä.

”Lähes kaikki uutispalvelut joutuvat palvelunestohyökkäyksen kohteeksi jossain vaiheessa. Tätä palvelua voi käyttää kuka tahansa resursseista ja muista lähtökohdista riippumatta”, kertoi George Conrad Project Shieldistä Wired-julkaisulle.

Suomessa palvelunestohyökkäyksen kohteena ovat olleet muun muassa YLE ja Helsingin Sanomat, maailmalla BBC, Facebook, Instagram ja WordPress.

Tyypillisen palvelunestohyökkäyksen aikana nettipalvelua pommitetaan tahallisesti niin suurella määrällä liikennettä, että palvelu kaatuu. Tarkoituksena on estää palvelun käyttäjien pääsy sivulle.

Project Shield toimii käänteisen välityspalvelimen tavoin. Se hajauttaa nettipalveluun kohdistuvan hyökkäyksen omaan infrastuktuuriinsa. Tämä rakenne estää Project Shieldiä käyttäville nettisivuille pääsyn niistä maista, jotka estävät kaikki Googlen ip-osoitteet.

Googlen palvelu muistuttaa jo vuosia toiminnassa ollutta Project Galileo -ilmaispalvelua. Sen suojaamille sivuille ei kuitenkaan voi päästä TOR-verkosta. Internetissä jaetaan tietoa TOR-verkon kautta valtion sensuurin ja valvonnan takia esimerkiksi Syyriassa ja Egyptissä.

Uutispalvelu voi saada Project Shieldin käyttöönsä hakemuksella.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat