Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oscarin voittanut dokumentti muuttaa lakia Pakistanissa

Pakistanilaisohjaaja Sharmeen Obaid-Chinoy pokkasi toisen Oscarinsa parhaasta lyhytdokumentista. Kiitospuheessaan hän kertoi maan pääministerin ryhtyneen toimiin kunniamurhien estämiseksi.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
MARIO ANZUONI / REUTERS
Kuva: MARIO ANZUONI / REUTERS

Viime yön Oscar-gaalassa pitämässään puheessa ohjaaja Sharmeen Obaid-Chinoy, 37, hehkui onnea. Pakistanilaisdokumentaristin uran toisen Oscar-palkinnon tuonut A Girl in the River: The Price of Forgiveness oli palkintoraadin lisäksi onnistunut vakuuttamaan myös maan johdon.

”Katsottuaan elokuvani viime viikolla Pakistanin pääministeri päätti muuttaa kunniamurhia koskevaa lakia. Tässä näemme elokuvien voiman”, Obaid-Chinoy julisti puheensa lopuksi.

A Girl in the River kertoo kunniamurhayrityksen uhriksi joutuneen Saban tarinan. Saban isä ja setä yrittivät tappaa 19-vuotiaan naisen, koska tämä oli mennyt naimisiin perheelle epämieluisan miehen kanssa. Isää ja setää ei tuomittu perheen painostettua Sabaa antamaan anteeksi.

Vanhoillisessa Pakistanissa kunniamurhat ja niiden vaikutus lainsäädäntöön ovat pitkään jatkuneita ongelmia. Sukunsa tai yhteisönsä häpeään saattaneita ihmisiä murhataan maassa viisisataa vuosittain. Suurin osa uhreista on naisia.

Jos murhatun omaiset tai murhan yrityksestä selvinnyt uhri antaa murhaajille anteeksi, jätetään teko usein tutkimatta. Obaid-Chinoy on pyrkinyt vaikuttamaan Pakistanin päättäjiin juuri ”anteeksiantopykälän” poistamiseksi.

HS.fi/lehdistonvapaus on koko vuoden 2016 kestävä hanke, jossa HS seuraa lehdistönvapaus- ja sananvapausaiheita ympäri maailman. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat