Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trumpin suhteet amerikkalaismediaan viilenevät

Presidenttiehdokas Donald Trump on käynyt sanasotaa mediaa vastaan koko esivaalikampanjansa ajan. Eilisessä vaalitilaisuudessa tilanne kärjistyi palkitun valokuvaajan väkivaltaiseen kohteluun.

Lehdistönvapaus
 
Helsingin Sanomat
CHRIS KEANE / Reuters
Vartijat poistivat valokuvaaja Christopher Morrisin Donald Trumpin vaalitilaisuudesta maanantaina Radfordissa Virginiassa.
Vartijat poistivat valokuvaaja Christopher Morrisin Donald Trumpin vaalitilaisuudesta maanantaina Radfordissa Virginiassa. Kuva: CHRIS KEANE / Reuters

Republikaaniehdokas Donald Trumpin ja amerikkalaisen median välit kiristyivät maanantaina entisestään, kun turvamiehet poistivat Time-lehden valokuvaajan Christopher Morrisin kovaotteisesti Trumpin kampanjatilaisuudesta Radfordissa Virginiassa.

Tilanne näkyy usealla tilaisuudesta otetulla videolla. Morrisin kertomuksen mukaan tilanne alkoi, kun hän astui alle puoli metriä lehdistöaitauksen ulkopuolelle. Tarkoituksena oli saada parempi kuva tilaisuudessa olleista ihmisoikeusaktivisteista.

Salaisen palvelun turvamies käski hänet takaisin aitaukseen. Morris kiroili vastaukseksi.

Tällöin agentti otti häntä kurkusta kiinni ja paiskasi maahan lehdistöaitauksen sisäpuolelle. Välittömästi tämän jälkeen vartijat ohjasivat kuvaajan pois paikalta.

Yhdysvaltain salainen palvelu suojaa kaikkien presidenttiehdokkaiden esivaalikampanjoita. Salainen palvelu tai Trumpin vaalikampanja eivät ole kommentoineet tapausta.

Trump on Yhdysvaltain presidentinvaalien esivaalikierroksen ainoa ehdokas, jonka vaalitilaisuuksissa lehdistö ohjataan erityiseen aitaukseen. Muiden presidenttiehdokkaiden vaalitilaisuuksissa media saa liikkua vapaasti.

Juopa Trumpin ja median välillä alkoi levitä pian presidenttiehdokkuuden julkistamisen jälkeen. Trump viihtyy parrasvaloissa, mutta ei siedä kuin myötäsukaisia kysymyksiä.

Hän on solvannut julkisesti monia amerikkalaistoimittajia televisiolähetyksissä ja twiiteissä. Erityisesti naistoimittajat ovat Trumpin hampaissa. Useimmin hänen kohteenaan on ollut Fox Newsin ankkuri Megyn Kelly.

Viime perjantaina Trump uhkasi koko amerikkalaismediaa kunnianloukkauslakien uudistamisella.

”Voittaessani aion uudistaa kunnianloukkauslain, jotta voimme vetää heidät oikeuteen ja voittaa paljon rahaa, kun he kirjoittavat tarkoituksella kielteisiä juttuja.”

Suomessa kunnianloukkauslaki on tiukempi kuin Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain perustuslain lisäys suojaa sekä sanan- että lehdistönvapautta kieltämällä kongressia säätämästä lakia, joka rajoittaisi näitä vapauksia.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat