Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan ei hyväksy oppositiolehden toimittajien vapauttamista

Turkin presidentti ei ollut tyytyväinen perustuslakituomioistuimen päätökseen. Hän syyttää vapautettujen toimittajien toimintaa vakoiluksi.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
LUC GNAGO / REUTERS
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Kuva: LUC GNAGO / REUTERS

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan teki sunnuntaina selväksi, ettei hyväksy tai kunnioita maan perustuslakituomioistuimen päätöstä kahden vangitun journalistin vapauttamisesta.

Kaksikko vapautettiin viime perjantaina tuomioistuimen katsottua pidätyksen rikkovan heidän oikeuksiaan. Perustuslakituomioistuin on yksi Turkin harvoista julkisista instituutioista, jotka eivät ole presidentti Erdoğanin hallinnassa.

”Presidentti yrittää kommenteillaan ohjailla oikeuslaitosta mieleiseensä suuntaan. Hän yrittää talloa maamme perustuslakia, mikä on vallan väärinkäyttöä”, oppositiopuolue CHP:n Ö zgur Özel kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Syytteitä oppositiolehti Cumhuriyetin päätoimittajaa Can Dündaria ja Ankaran-toimituksen johtajaa Erdem Güliä vastaan ei vapautuksesta huolimatta ole kumottu. Oikeudenkäynti maanpetos- ja vakoilusyytteistä alkaa maaliskuun lopulla. Toimittajat eivät saa poistua maasta, ja heitä uhkaa oikeudenkäynnissä elinkautinen vankeusrangaistus.

Miehet pidätettiin viime marraskuussa heidän julkaistuaan uutisia ja videoita Turkin tiedustelupalvelun lähettämistä aselasteista Syyrian. Lehden mukaan avustusrekoiksi naamioiduissa kuljetuksissa toimitettiin aseita Syyrian presidentti Bashar al-Assadin joukkoja vastaan taisteleville ryhmille.

Uutinen aiheutti Turkissa kohun, ja presidentti Erdoğan nosti henkilökohtaisesti syytteet toimittajia vastaan.

”Tällä teolla ei ole mitään tekemistä lehdistönvapauden kanssa. Kyse on täysin vakoilusta”, Erdoğan väitti sunnuntaina.

Erdoğanin kommenteista käytiin Turkin parlamentissa maanantaina kiivasta keskustelua, joka oli vähällä yltyä nyrkkitappeluksi Erdoğanin AKP-puolueen ja opposition edustajien välillä, kertoo Hürriyet-lehti.

Toimittajat ilman rajoja palkitsi viime vuonna Cumhuriyet-lehden työstään lehdistönvapauspalkinnolla. Järjestön mielestä kaksikkoa vastaan nostetut syytteet ovat absurdeja ja osa Erdoğanin pitkään jatkuneita toimia riippumattoman median hiljentämiseksi Turkissa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat