Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useat kansanedustajat kieltäytyivät kutsusta Ylen ohjelmaan – keskustelu sujui rauhallisesti

Useat ovat kieltäytyneet kutsusta Ylen A2-illan turvattomuuskeskusteluun. Perujien joukossa ovat kansanedustajat Nasima Razmyar ja Jani Toivola.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
Yle
Kuvakaappaus Ylen A2-illan verkkosivuilta.
Kuvakaappaus Ylen A2-illan verkkosivuilta. Kuva: Yle

Kansanedustajat Nasima Razmyar (sd) ja Jani Toivola (vihr) peruivat osallistumisensa Ylen A2-illan turvattomuuskeskusteluun keskiviikkona eli ohjelman lähetyspäivänä. Paikalle poliitikoista oli saatu Sdp:n kansanedustaja Ville Skinnari, joka sanoi lähetyksen alussa ymmärtävänsä Toivolaa ja Razmyaria, jotka ”ovat ehkä kokeneet jotkut heihin kohdistuvat tekstit loukkaavina.”

”Aihe on iso ja ajankohtainen, joten kansanedustajalla on velvollisuus osallistua”, hän perusteli omaa suostumustaan.

Razmyar kertoo Facebookissa perumisen syyksi sen, että Yle ei aiemmista vakuutteluista huolimatta pyri ohjelmassa rakentavaan keskusteluun, vaan vastakkainasetteluun. Vastakkainasettelu näkyy siinä, että keskustelemaan on kutsuttu avoimen rasistisia ryhmiä, muun muassa kiihkokansallinen Finnish Defence League.

”Rasistiset tai syrjivät liikkeet tai ideologiat eivät voi olla tasavertainen ääni muiden joukossa”, kirjoittaa Razmyar.

Myös Suomen Somalia-verkoston puheenjohtaja Saido Mohamed ilmoitti jäävänsä pois ohjelmasta. Ensimmäinen poisjäämisestään julkisesti ilmoittanut oli Seppo Siika-aho Helsingin Tapanilasta.

Turvattomuus-iltaa on kritisoitu internetissä laajalti. Kritiikin aiheena on ollut muun muassa Razmyarin, Toivolan ja muiden ihmisoikeuksien puolustajien leimaaminen ääripääksi.

Illan keskustelu kulki rauhallisesti. Yllätysvieraina olivat vapaaottelija Makwan Amirkhani ja 80-vuotias Linnéa Mynttinen, joka palkkasi turvapaikanhakijan avustajakseen.

Tuottaja Juha Portaankorva vakuuttaa, että ohjelma pyrkii rakentavaan keskusteluun. Rasismia ohjelmassa ei sallita. Jos keskustelijat menevät henkilökohtaisuuksiin tai solvaavat tai herjaavat kansanryhmiä, heidät voidaan poistaa keskustelusta.

Hän kertoo, että osallistujien saaminen ohjelmaan oli ylipäänsä hankalaa.

”Ihmiset pelkäsivät puhua turvattomuudentunteestaan julkisesti, koska he pelkäävät rasisteiksi leimautumista. Toisaalta jotkut pelkäsivät, että heidät leimataan omissa joukoissaan suvaitsevaisiksi, mikäli he esiintyvät suvaitsevaisten kanssa.”

Ohjelmaan pyrittiin saamaan uusia osallistujia peruuttaneiden tilalle. Skinnarin lisäksi vieraaksi saatiin Tredun eli Tampereen seudun ammattiopiston toimialajohtaja Atanas Aleksovski.

Pyynnöstä sosiaalisessa mediassa kertoivat kieltäytyneensä muun muassa Vihreistä kansanedustajat Ozan Yanar ja Olli-Poika Parviainen. Esiintymisestä kieltäytyi myös Oras Tynkkynen ja kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, hän samoista syistä kuin Jani Toivola. ”Minäkin kieltäydyin kutsusta. Yle mainosti saaneensa keskusteluun ”ääripäät”. Siis ihmisoikeuksien puolust. vs. natsi?” Alanko-Kahiluoto kirjoitti Twitterissä.

Oikaisu 2. helmikuuta klo 17.15: Razmyarin etunimi on Nasima, ei Nazima.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat