Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sudanilaista päätoimittajaa uhkaa kuolemanrangaistus – yli 30 toimittajaa aloitti nälkälakon

Sudanin kieltämän El Tayar -sanomalehden toimittajat pyrkivät estämään päätoimittajansa kuolemantuomion ja nostamaan esiin maan lehdistönvapauden ongelmat.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS
Sudanin presidentti Omar al-Bashirin valtakaudella toimittajien painostaminen on lisääntynyt voimakkaasti.
Sudanin presidentti Omar al-Bashirin valtakaudella toimittajien painostaminen on lisääntynyt voimakkaasti. Kuva: MOHAMED NURELDIN ABDALLAH / REUTERS

Sudanissa yli 30 tunnetun El Tayar -sanomalehden toimittajaa on aloittanut nälkälakon tukeakseen vangittua päätoimittajaansa ja protestoidakseen lehden julkaisukieltoa vastaan, kertoo The Guardian.

Lehden päätoimittaja Osman Marghani pidätettiin viime joulukuussa. Hänelle vaaditaan kuolemantuomiota pyrkimyksistä toteuttaa lehden avulla ”arabikevään tapahtumat” Sudanissa.

Pidätys tapahtui pian sen jälkeen, kun maan presidentti Omar al-Bashir oli vakuuttanut ottavansa käyttöön ”lopulliset ratkaisut” maan valtionvarainvarainministeriä kritisoivia kohtaan. Marghani oli kritisoinut El Tayarissa muun muassa maan budjettia ja valtiovarainministeriä.

Sudanin hallitus kielsi El Tayarin julkaisemisen ensimmäisen kerran vuonna 2012, mutta maan perustuslakituomioistuin kumosi kiellon kahta vuotta myöhemmin. Viime vuonna Sudanin turvallisuuspalvelu kuitenkin takavarikoi El Tayarin koko painoksen viisitoista kertaa. Lehti on jälleen asetettu julkaisukieltoon.

Nälkälakon aloittaneet toimittajat kokoontuivat tiistaina lehden toimistorakennuksen eteen, jossa he esiintyivät kädet kahlittuna ennen kuin siirtyivät rakennuksen sisään. Paikalla oli myös satoja toimittajien tukijoita.

Nälkälakkoon osallistuva toimittaja ja kolumnisti Shama’il Alnour toivoi lakon nostavan esiin El Tayarin ongelmien lisäksi myös koko maan lehdistönvapauden tilan. Samaa mieltä on myös kotonaan tuomiota odottava Osman Marghani.

”Koko Sudanin kansan liittyminen mukaan väkivallattomaan protestiin lehdistönvapauden puolesta on paras tulos, joka nälkälakosta voi seurata”, päätoimittaja toivoi.

Presidentti Omar al-Bashir on hallinnut maata vuodesta 1989, jolloin hän toteutti islamistien tukemana vallankaappauksen. Al-Bashirin valtakauden aikana toimittajat ovat joutuneet työskentelemään jatkuvasti kovenevan painostuksen alla.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä Sudan on seitsemänneksi viimeisenä, sijalla 174.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat