Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkija: Nimettömän kommentoinnin kielto tuskin poistaisi vihapuhetta

Internetin vihapuheen kitkemiseksi esitetään usein ratkaisuna anonymiteetin poistamista. Tutkijan mukaan tämä ei poistaisi vihapuhetta, mutta kaventaisi kansalaisten sananvapautta.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
DADO RUVIC
Tutkijan mukaan nimettömyyden kielto tuskin vähentäisi vihapuhetta.
Tutkijan mukaan nimettömyyden kielto tuskin vähentäisi vihapuhetta. Kuva: DADO RUVIC

Yhtenä syynä internetissä yleistyneelle vihapuheelle pidetään mahdollisuutta esiintyä nimettömänä.

Tampereen yliopiston tutkija Paula Haara ei usko, että vihapuhe vähenisi anonymiteetin poistamisella. Sen sijaan anonymiteetin poisto kaventaisi sananvapautta ja muita kansalaisoikeuksia.

”Vihapuheen lisääntyminen internetissä ei johdu siitä, että on mahdollista esiintyä anonyymina. Vihapuheen lisääntyminen johtuu siitä, että se on arkipäiväistynyt kaikkien puheeksi”, hän summaa.

Vielä muutama vuosi sitten vihapuhetta esiintyi lähinnä keskustelufoorumeilla, joilla keskustelijat toimivat nimimerkeillä. Nyt ihmiset julkaisevat vihapuhetta sosiaalisessa mediassa omilla nimillään ja kuvillaan.

Vihapuheesta on tullut sosiaalisesti hyväksytympää, ja siksi monet uskaltavat luopua nimettömyydestä.

Netissä nimettömyyden kieltämistä haikaillaan ajoittain. EU-komission Clean IT-hanke hahmotteli vuonna 2012 lainsäädäntöä, joka olisi pakottanut EU-kansalaiset esiintymään internetissä omilla nimillään.

Sosiaalisessa mediassa olisi pitänyt esiintyä oikealla kasvokuvalla. Ehdotusten taustalla oli terrorismin torjunta.

”On paljon tilanteita, joissa on tärkeä pystyä sanomaan asioita ilman että paljastuu. Kaupallinen ja turvallisuusviranomaisten harjoittama verkkoseuranta on tehnyt avoimessa verkossa anonyymisti toimimisesta mahdotonta”, Haara kertoo.

Anonymiteetin poistaminen internetistä saattaisi lisätä turvallisuutta. Samalla se kaventaisi kansalaisten perusoikeuksia, kuten sananvapautta, ilmaisunvapautta ja yksityisyydensuojaa.

Anonymiteetti on tosiallisesti kaventunut aikaisemmasta, vaikkei anonymiteettia ole poistettu. Lähes kaikki sosiaaliset mediat, viestintäpalvelut ja kaupalliset verkkosivut seuraavat käyttäjien liikkeitä tarkasti.

Käyttäjä antaa useimmiten itse kaupalliselle toimijalle luvan harjoittaa nettivalvontaa hyväksymällä palvelun käyttöehdot.

”Suomessa turvallisuusviranomaiset valittelevat, että viranomaisten harjoittamaa kansalaisten valvontaa säädellään lailla tarkemmin kuin kaupallisten toimijoiden valvontaa”, Haara toteaa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat