Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Arvostettu talouslehti koettelee Kiinan verkkosensuurin rajoja

Talouslehti Caixin ryhtyi harvinaiseen vastarintaan Kiinan viranomaisia vastaan vain viikkoja presidentti Xi Jinpingin vaadittua medialta uskollisuutta valtiolle.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
JASON LEE / REUTERS
Kongressiedustajat taputtivat presidentti Xi Jinpingille kansankongressin avajaisissa viime lauantaina.
Kongressiedustajat taputtivat presidentti Xi Jinpingille kansankongressin avajaisissa viime lauantaina. Kuva: JASON LEE / REUTERS

Kiinalainen Caixin-lehti reagoi epätavallisesti siihen kohdistettuun verkkosensuuriin arvostelemalla maan sensuuriviranomaisia, kertoo brittilehti The Guardian.

Arvostettu talouslehti julkaisi maanantaina englanninkielisillä verkkosivuillaan artikkelin, jossa se kritisoi viranomaisten päätöstä poistaa Caixinin kiinankielisillä sivuilla viime viikolla julkaistu haastattelu.

Poistetussa jutussa haastateltiin shanghailaista akateemikkoa ja maan hallinnon neuvonantajaa Jiang Hongia. Hän toivoi hallinnon neuvonantajille laajempaa oikeutta neuvoa kommunistista puoluetta taloudellisissa, poliittisissa ja yhteiskunnallisissa kysymyksissä.

Poistosta kertoneen jutun mukaan valtion sensuurielin CAC määräsi haastattelun poistettavaksi, koska siinä esiintyi laitonta sisältöä. Nyt jälkimmäinenkin juttu on jouduttu poistamaan Caixinin sivuilta. Juttu oli kuvitettu kuvalla teipillä suljetusta suusta.

Jälkimmäiseen juttuun oli myös haastateltu Jiangia, joka luonnehti sensurointia hämmentäväksi ja harkitsemattomaksi.

”Tutkin artikkelia kaikista näkökulmista, mutta en nähnyt siinä mitään laitonta”, Jiang kommentoi jutussa.

Hän korostaa halunneensa vain puolustaa sananvapautta ja auttaa päättäjiä tekemään hyviä päätöksiä.

Kiinalaisen journalismin asiantuntija David Bandurski Hongkongin yliopistosta arvioi Caixinin toiminnan olleen rohkeaa ja harvinaista. Kiinan presidentti Xi Jinping oli vain viikkoja aiemmin tiukentanut otettaan mediasta vaatimalla maan tiedotusvälineiltä uskollisuutta puolueelle.

”Kiinalainen media on tällä hetkellä suuren paineen alla. Paine oli suurta jo ennen Xin valtakautta, mutta hänen aikanaan se on voimistunut entisestään”, Bandurski kommentoi.

Pekingissä pidetään parhaillaan käynnissä kansalliskongressin ja neuvoa-antavan kansalliskonferenssin vuosittaisia kokouksia, joiden uutisoinnille viranomaiset ovat asettaneet tarkat rajoitukset.

Kansankongressi on virallisesti Kiinan ylin päätöksentekoelin, jonka edustajat valitaan vaaleilla. Kuitenkin käytännössä se vain lyö leimat päätöksiin, jotka kommunistipuolueen johto on jo tehnyt.

Poimintoja Kiinan viranomaisten toimittajille antamista ohjeista

10 sääntöä medialle kokousten uutisointiin

 Presidentti Xi Jinpingin vierailua neuvoa-antavaan kansankonferenssiin tulee käsitellä perusteellisesti ja painottaa erityisesti edustajien reaktioita.

 Käytä vain valtiollisen uutistoimisto Xinhuan tarjoamia raportteja, jos käsittelet korruptiota, Pohjois-Koreaa tai Taiwania.

 Älä kirjoita puolustusbudjetista.

 Älä kerro edustajien varallisuudesta.

 Älä käsittele kokousten turvallisuusjärjestelyitä.

 Älä tee kulissien takaisia juttuja, kuten ”kauniit naistulkit kansankongressissa”.

 Älä kirjoita Pekingin ilmansaasteista.

 Älä kirjoita kansainvälisistä sopimuksista, jotka liittyvät kansalaisoikeuksiin.

 Älä käsittele herkkiä uskontoon liittyviä aiheita, kuten laittomien palvontapaikkojen purkamista Zhejiangin maakunnassa.

 Älä kirjoita kiinteistökaupoista, kansainvälisistä valuuttamarkkinoista, liikenneruuhkista tai sairaaloissa vuoronumerobisnestä pyörittävistä ihmisistä.

Lähde: China Digital Times

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat