Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-parlamentti suomii Kazakstania ilmaisuvapauden rajoittamisesta

Euroopan parlamentin mukaan hallituksen painostus mediaa kohtaan ei ole kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaista.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
ŠAMIL ŽUMATOV / REUTERS
Presidentti Nursultan Nazarbajev poseeraa valtapuolue Nur-Otanin vaalimainoksessa Kazakstanin Almatyssa.
Presidentti Nursultan Nazarbajev poseeraa valtapuolue Nur-Otanin vaalimainoksessa Kazakstanin Almatyssa. Kuva: ŠAMIL ŽUMATOV / REUTERS

Euroopan unionin parlamentti paheksuu lehdistön- ja sananvapauden rapautumista Kazakstanissa. Europarlamentti katsoo, että hallituksen painostus kazakstanilaista mediaa kohtaan ei ole kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaista.

Kazakstan on heikentänyt lehdistönvapautta monin tavoin. Viranomaiset ovat vaikeuttaneet valtiosta riippumattomien tiedotusvälineiden toimintaa pidättämällä journalisteja ja bloggaajia. Kazakstanin journalistiliiton puheenjohtaja Seytkazy Matajev on pidätetty. Bloggaajat Ermek Narymbajev ja Serikžan Mambetalin tuomittiin tammikuussa kolmen vuoden vankilatuomioihin kansalliseen eripuraan yllyttämisestä.

Viranomaiset ovat myös sulkeneet useita valtiosta riippumattomia sekä poliittisen opposition omistamia tiedotusvälineitä tekaistuilta vaikuttavien syytteiden perusteella. Suljetuista tiedotusvälineistä Respublika ja Assandi Times -lehtiä syytettiin hallituksenvastaisesta propagandasta. Pravdivaja Gazeta -lehti suljettiin puolestaan lehden väärän päiväyksen ja painoksen takia. Maa on myös rajoittanut pääsyä internetsivustoille, joiden se katsoo sisältävän laitonta sisältöä.

Europarlamentin julkilausumassa vaaditaan, että Kazakstan kunnioittaa allekirjoittamiaan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja että pidätetyt ja vangitut journalistit vapautetaan. Julkilausumassa vedotaan, että Kazakstan toimisi maan lehdistön- ja ihmisoikeustilanteen parantamiseksi jo ennen tulevia parlamenttivaaleja. Europarlamentin lausuma julkistettiin kymmenen päivää ennen Kazakstanin ennenaikaisia parlamenttivaaleja.

Presidentti Nursultan Nazarbajev hajotti Kazakstanin parlamentin tammikuussa parlamentin pyynnöstä. Alun perin parlamenttivaalit oli tarkoitus pitää syksyllä 2016.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat