Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtionjohtoa arvostellut toimittaja löydettiin kidutettuna Etelä-Sudanissa

Joulukuussa pidätetty toimittaja Joseph Afandi oli ollut vapaana vain kaksi viikkoa, kun hänet siepattiin viime viikon perjantaina.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
SAMI KERO / HS
Viime elokuussa Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (oik.) uhkasi kuolemalla valtiosta kriittisesti kirjoittavia toimittajia.
Viime elokuussa Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir (oik.) uhkasi kuolemalla valtiosta kriittisesti kirjoittavia toimittajia. Kuva: SAMI KERO / HS

Viime perjantaina kaapattu eteläsudanilainen toimittaja Joseph Afandi löydettiin kidutettuna ja pahoinpideltynä maan pääkaupungissa Jubassa tiistaina. Afandin löysivät hänen kollegansa, jotka hän oli itse soittanut apuun sieppaajien jätettyä hänet hautausmaan laitamille. Kollegat veivät Afandin saamaan sairaalahoitoa vammoihinsa.

”Löysimme hänet huonossa kunnossa – pahoinpideltynä ja polttojälkiä jaloissaan”, toimittaja Ibrahim Awuol kertoi jubalaiselle Eye Radiolle.

Perjantaina Afandin kaappasivat toistaiseksi tunnistamattomat miehet. Hän oli vapautunut vankilasta vain kaksi viikkoa aiemmin.

Etelä-Sudanin turvallisuuspalvelu pidätti Afandin viime joulukuussa. Pidätys tehtiin viikko sen jälkeen, kun Afandi oli arvostellut maata johtavaa SPLM-puoluetta El Tabeer -lehdessä. Pidätyksen yhteydessä viranomaiset myös sulkivat lehden.

Afandia pidettiin vangittuna ja erityksissä lähes kaksi kuukautta, kunnes hänet vapautettiin ilman syytteitä 19. helmikuuta.

Viime elokuussa Etelä-Sudanin presidentti Salva Kiir uhkasi kuolemalla valtionjohtoa vastaan kirjoittavia toimittajia. Vain päivä Kiirin uhkauksen jälkeen toimittaja Moi Peter Julius ammuttiin hänen ollessaan lähdössä työpaikaltaan.

”Joseph Afandin kokema väkivalta on esimerkki seurauksista, kun valtionjohto uhkaa tappaa kriittisiä journalisteja”, kommentoi Robert Mahoney Committee to Protect Journalists -järjestöstä.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat