Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS testasi: Facebook ei poista kansanedustajiin kohdistettuja tappouhkauksia

Facebook ei poista kansanedustajiin kohdistettuja tappouhkauksia ilmoituksista huolimatta. HS:n haastattelemat kansanedustajat kertovat vihaviestien olevan yleisiä.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom Janne Puumalainen
DADO RUVIC / REUTERS
Kuva: DADO RUVIC / REUTERS

Vihapuhe on varsin yleistä Facebookissa, kertoo oikeusministeriön viime viikolla julkaistu tutkimus. Facebook ei myöskään poista vihaviestejä, mikäli ne on suunnattu julkisuuden henkilöitä vastaan.

Useat kansanedustajat kertovat HS:n haastattelussa, että he kohtaavat paljon ja monenlaisia vihaviestejä Facebookissa.

Facebook ei poista vihaviestejä, koska yhtiö on itse linjannut että se ei poista niitä. Facebookin sääntöjen mukaan väkivallan uhan täytyy olla uskottava, jotta viesti poistetaan. Yhtiö ei määrittele tarkemmin, millainen on uskottava uhka.

HS kokeili asiaa ilmoittamalla muutamia poliitikoille tehtyjä uhkauksia Facebookin tarkistettavaksi. Tekemiemme testien mukaan riittävä syy poistoon ei ole poliitikon kuoleman toivominen tai sillä uhkailu.

Facebookissa olevasta vihaviestistä tai ryhmästä voi tehdä ilmiannon Facebookille. Ilmoituksesta ei kuitenkaan yleensä seuraa vihaviestin välitöntä poistamista, ellei kyseessä ole pornografiaa tai väkivaltaa sisältävä kuva, yhtiö kertoo.

Facebookin mukaan julkisuuden henkilön suoja vihapuheelta on heikompi kuin yksityisen henkilön.

Suomenkielisten vihaviestien poistamattomuuden syynä eivät ole kielitaito-ongelmat. Yhtiö kertoo, että ei-englanninkieliset viestit tarkastaa kyseistä kieltä osaava ihminen.

Viestejä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) viharyhmässä. Näitä viestejä ei poistettu ilmoituksesta huolimatta.
Viestejä valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) viharyhmässä. Näitä viestejä ei poistettu ilmoituksesta huolimatta.

Journalismin etiikkaa valvovan Julkisen sanan neuvoston pääsihteeri Ilkka Vänttinen sanoo, että jos yllä olevan kaltaista tekstejä julkaistaisiin suomalaisessa tiedotusvälineessä ilman kriittistä asiayhteyttä, ne toisivat langettavan päätöksen.

”Ihan varmasti”, hän sanoo.

Vänttinen kertoo, että Suomen median ja yhdysvaltalaisen sosiaalisen median sananvapauskäsitysten erot juontuvat historiasta. Suomessa mediat ovat sopineet yhteisesti, että väkivaltapuhe ei kuulu suomalaismediaan. Ei ole myöskään näkyvissä, että suomalaisen median sananvapauskäsitys lähenisi amerikkalaista.

”Viimeviikkoinen päätoimittajien kannanotto luotettavan median puolesta kertoo, ettei vihapuheeseen tulevaisuudessa suhtauduta ainakaan löysemmin”, sanoo Vänttinen.

Kansanedustajat kertovat poistavansa yhdessä avustajiensa kanssa vihapuhekommentteja Facebook-seiniltään. Facebookin oman ilmianto-näppäimen käyttö on heistä hidasta. Se ei kokemusten mukaan johda myöskään tuloksiin. Rikosilmoituksia poliisille he tekevät harvoin, jos koskaan.

Kysyimme kansanedustajilta, ovatko he kohdanneet vihapuhetta Facebookissa. Näin he vastasivat.

Päivi Räsänen (kd): ”Minua vastaan on viharyhmä Facebookissa”

Kansanedustaja Päivi Räsänen on ottanut kommentointimahdollisuuden pois omasta poliitikkoprofiilistaan vihaviestien takia. Kun vihaviestejä alkaa tulla yksityisviesteinä, hän poistaa viestit ja blokkaa vihaviestien lähettäjän. Poliisille hän ei ole uhkaavista Facebook-viesteistä ilmoittanut.

Räsänen on useasti ilmoittanut häntä vastaan kohdennetun julkisen ryhmän Facebookissa siinä toivossa, että se poistettaisiin. Facebook ei ole poistanut ryhmää. Siinä on yli 5 000 jäsentä. Päivi Räsäsen julkisessa tukiryhmässä on noin 6 000 jäsentä.

Vihaviesti Päivi Räsäsen (kd.) viharyhmässä Facebookissa. Yhtiö ei poistanut viestiä ilmoituksen jälkeen.
Vihaviesti Päivi Räsäsen (kd.) viharyhmässä Facebookissa. Yhtiö ei poistanut viestiä ilmoituksen jälkeen.
Ozan Yanar (vihr): ”Estolista on aika pitkä”

Kansanedustaja Ozan Yanar kertoo, että hänen seinällään käydään paljon perusteltuakin keskustelua. Vihapuhetta tulee hänen Facebook-sivulleen jatkuvalla syötöllä, kommentteihin ja yksityisviesteihin.

”Välillä tuntuu, että jotkut haluavat vain spämmätä seinää ja häiritä keskustelua haukkumalla keskustelijoita. Sille me ei anneta mitään mahdollisuutta. Minun estolistani on aika pitkä”, hän kertoo.

Yanar ilmiantaa Facebookille vain rajuimmat viestit, mutta toistaiseksi Facebook ei ole reagoinut ilmiantoihin.

”Facebookissa tulee jatkuvasti sellaista ’mene takas sinne mistä tulit’ ja ’syö paskaa’.”

Mikko Kärnä (kesk): ”Nauru on paras lääke”

Kansanedustaja Mikko Kärnä sivuuttaa epäasiallisuudet olankohautuksella ja poistaa viestit.

”Nauru on usein paras lääke. Vihapuhe kertoo eniten sen esittäjästä ja hänen pahoinvoinnistaan.”

Kärnä pitää surullisena, että vihapuhe on jatkuvasti läsnä sosiaalisen median keskustelukulttuurissa.

”Arabiankielisiä tappouhkauksia tuli jossain vaiheessa, kun otin kantaa Isis-terroristeille maksettaviin sosiaalietuuksiin ja niiden poistamiseen.”

Hän on joskus ilmoittanut uhkauksista eduskunnan turvallisuuspalveluille, mutta ei ole ilmoittanut vihapuheesta Facebookille tai poliisille.

Mikko Kärnän (kesk.) Facebookissa saama yksityisviesti hänen esiinnyttyään Ylen A-studiossa viime keskiviikkona.
Mikko Kärnän (kesk.) Facebookissa saama yksityisviesti hänen esiinnyttyään Ylen A-studiossa viime keskiviikkona.
Laura Huhtasaari (ps): ”Pilkkaprofiili on poistettu”

Myös kansanedustaja Laura Huhtasaari kertoo Facebook-sivulleen ja -yksityisviesteihinsä tulleesta vihapuheesta. Häntä kohtaan ei kuitenkaan ole Facebookissa esitetty sellaista laitonta uhkausta, joka täyttäisi poliisille ilmoittamisen kriteerit.

Huhtasaaresta tehty pilkkaprofiili on ilmiannettu Facebookille. Yhtiö on poistanut pilkkaprofiilin.

Paavo Arhinmäki (vas): ”Myös Twitter on ongelmallinen”

Kansanedustaja Paavo Arhinmäen poliitikkoprofiilista poistetaan kaikki vihapuhe sitä mukaa, kun sitä tulee. Hän ei ole ilmoittanut poliisille Facebookin vihaviesteistä, sillä ei usko ilmoitusten johtavan mihinkään.

”Twitterissä on minusta pilkkaprofiili. Olen yrittänyt poistattaa sitä, mutta ei ole onnistunut.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat