Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsen yksityisyydensuojan loukkaaja löytyy usein perhepiiristä

Tietosuojavaltuutetun mukaan alaikäisen valokuvien ja muiden henkilötietojen julkaisuun tarvitaan hänen huoltajansa suostumus. Myös lapsen omaa mielipidettä tulee kunnioittaa.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom

Lastensuojelun Keskusliiton tekemän kyselyn mukaan noin 60 prosenttia lapsista ja nuorista katsoo, että kuvien tai henkilötietojen jakamiseen sosiaalisessa mediassa tarvitaan lupa. Vain 13 prosenttia vastaajista oli täysin sitä mieltä, että aikuiset osaavat toimia loukkaamatta lasten ja nuorten oikeuksia.

Hieman alle 50 prosenttia kyselyyn vastanneista ilmoitti, että heiltä ei ole kysytty, kun heidän kuviaan on laitettu julki digitaalisessa mediassa. Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila piti lukua surkeana Pikkuparlamentissa pidetyssä Lapsen yksityisyyden suoja digitaalisessa mediassa -seminaarissa.

”Aikuisten itsekontrollin säätely näissä asioissa on tärkeää. Vanhemmuuden huolien, surujen ja ilojen jakamisen tarvetta pitää pohtia suhteessa lapsen yksityisyydensuojaan ja lapsen tarpeisiin”, linjaa Kurttila.

Lain kannalta tulkinnanvaraisimmat kysymykset lapsen yksityisyyden rajoista liittyvät lapsen huoltajien oikeuteen julkaista tietoa lapsistaan. Usein lapsen yksityisyyttä loukkaa perheenjäsen tai muu läheinen. Esimerkiksi lapsen vanhemmat tai isovanhemmat saattavat julkaista lapsesta kuvia, joita lapsi voi pitää loukkaavana. Muun kuin oman perheen lasten kuvien julkaisua ilman lupaa osataan jo välttää.

Helpoin tapa välttää lapsen yksityisyydensuojan rikkomista on kysyä lupa kuvan tai tiedon julkaisuun lapselta ja lapsen huoltajalta. On huoltajan vastuulla huolehtia siitä, että lapsen oikeudet toteutuvat, selvityksessä todetaan.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat