Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle: Digitaalinen vaino kohdistuu useimmiten entiseen kumppaniin

Yle uutisoi, että digitaalisoituminen on tehnyt vainoamisesta helppoa ja madaltanut kynnystä vainon aloittamiseen. Vainolta suojautuminen vaikeuttaa vainoamista, mutta kaventaa uhrin ilmaisunvapautta erityisesti sosiaalisessa mediassa.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
SAMI KERO
Kuva: SAMI KERO

10 tapaa suojautua digivainolta

 Hanki käyttöösi uusi sähköpostisoite, jonka salasanaa kumppanilla ei ole. Älä käytä osoitetta kodin tietokoneelta.

 Älä koskaan avaa tuntemattomasta osoitteesta tulevaa sähköpostin liitetiedostoa. Varmista tutuilta, että he ovat lähettäneet liitetiedoston ennen tiedoston avaamista.

 Peitä web-kameran linssi teipillä kun et käytä kameraa.

 Vaihda salasanat kaikkiin tietokoneesi käyttäjätileihin. Luo joka tilille oma salasana.

 Jos epäilet tietokoneessa tai puhelimessa olevan vakoiluohjelman, tutkituta tietokoneesi huollossa tai käytä valvontaohjelmaa. Ilmoita poliisille ennen ohjelman poistoa, mikäli koneestasi löytyy vakoiluohjelma.

 Aseta puhelimeen näppäin- tai näyttölukitus.

 Sulje paikannussovellukset omasta ja lasten puhelimista sekä puhelinten kameroista.

 Älä laita kuvia nettiin.

 Pyydä, ettei sinua merkitä muiden ottamiin, sosiaalisessa mediassa jaettuihin kuviin.

 Aseta Facebookin ja muiden yhteisöpalvelujen tiedot niin, ettei sinua voi merkitä kuviin tai päivityksiäsi jakaa julkisesti tai kaverien kavereille.

Lähde: Varjo-hanke, Viola – Väkivallasta vapaaksi ry

Teknologiavälitteinen vainoaminen suuntautuu yleensä entiseen kumppaniin, Yle kertoo. Parisuhteeseen tai sen päättymiseen liittyvässä digitaalisessa vainossa painottuu seuraamisen ohella kontrolloinnin tunteen välittäminen.

Miehet ja naiset toimivat lähes yhtä usein digitaalisina vainoajina. Perinteistä vainoamista harjoittavat useammin miehet, kertoo Viola – Väkivallasta vapaaksi ry:n Varjo-hankkeen työntekijä Ulla Valtonen. Varjo-hanke on digivainon tutkimus- ja kehittämishanke.

”Kun eksä tuntuu tietävän asioita, joita hänen ei mitenkään kuuluisi tietää, pitää ajatella, että jollain tapaa seurataan.”

Sosiaalinen media näyttelee suurta roolia vainoamisessa. Vainon uhrin pitää opetella toimimaan sosiaalisessa mediassa turvallisesti. Usein tämä tarkoittaa, että uhri ei voi jakaa sosiaalisessa mediassa itsestään sellaisia tietoja tai kuvia, joita hän on tottunut jakamaan.

Vainoa voidaan harjoittaa myös erilaisten älypuhelin- ja tietokonesovellusten avulla, salaa kuvaamalla ja erilaisten vakoiluohjelmien avulla.

Vainoamisesta tuli rikos vuonna 2014. Oikeuspöytäkirjoista nähdään, että uhrin on ensiarvoisen tärkeää ilmoittaa vainoajalle selkeästi, että yhteydenpito ei ole toivottua. Lisäksi pitää pystyä osoittamaan, että vaino on toistuvaa.

”Materiaalia pitää olla aika paljon mukana, kun poliisille menee”, toteaa Ulla Valtonen Ylen haastattelussa.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat