Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallolegenda Oliver Kahnin lapset veivät jutun Euroopan ihmisoikeus­tuomioistuimeen

Saksalaisen jalkapallomaalivahdin Oliver Kahnin lapset hävisivät juttunsa Saksaa vastaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Lehdistönvapaus
 
Helsingin Sanomat
FABIAN BIMMER
Oliver Kahn Euroopan mestaruuskilpailujen karsintaottelussa vuonna 2003.
Oliver Kahn Euroopan mestaruuskilpailujen karsintaottelussa vuonna 2003. Kuva: FABIAN BIMMER

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa käytiin oikeutta siitä, onko Saksa epäonnistunut ylläpitämään jalkapallolegenda Oliver Kahnin lasten oikeutta nauttia yksityis- ja perhe-elämän kunnioitusta. Juttu koski lasten valokuvien julkaisua lehdissä siitä huolimatta, että heidän kuviensa julkaisu oli kielletty oikeudessa aiemmin.

Kahnin lapset ovat käyneet oikeutta saksalaisia Viel Spass - ja Neue Woche -lehtiä vastaan useammassa oikeusasteessa. Saksalainen oikeusistuin kielsi näiltä lehdiltä lasten kuvien julkaisun vuonna 2005. Lehdet eivät noudattaneet kieltoa.

Kiellon rikkomista seuranneessa oikeudenkäynnissä lehdet saivat tuomion kuvien julkaisusta, mutta vahingonkorvauksia ei määrätty.

Vahingonkorvaukset ovat Saksassa tavanomainen rangaistus yksityisyydensuojan rikkomisesta. Oikeus perusteli päätöstä sillä, että Kahnit saivat vahingonkorvauksia, kun kuvien julkaisu ensimmäisen kerran kiellettiin.

Kahnit pyysivät päätöksestä valituslupaa korkeammilta oikeusasteilta, mutta lupaa ei myönnetty. He tekivät lopulta kantelun Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen oikeuden toiminnasta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin toteaa päätöksessään, että lehdet olivat ensimmäisen tuomion jälkeen julkaisseet vain kuvia, joista ei voi tunnistaa lasten kasvoja. Lapset voitiin tunnistaa ainoastaan vanhempien kasvojen ja kuvatekstin perusteella. Tämän perusteella tuomioistuin toteaa, että Saksan oikeuden päätös olla myöntämättä korvauksia uudempien kuvien julkaisusta on oikea.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös perustui Euroopan ihmissoikeussopimuksen artiklaan 8.

Saksassa yksityisyydensuojan rikkojalle voidaan määrätä sakkoja, korvauksia ja enintään kahden vuoden vankeusrangaistus.

Oliver Kahn on käynyt oikeutta muotokuvaoikeuden nojalla aiemminkin.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat