Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Journalistiliiton kysely: Uhkailu ei lopeta tulenaroista aiheista kirjoittamista

Kyselyyn vastanneista 1 400 toimittajasta joka kuudetta on uhkailtu. Tulenaroista aiheista kirjoittamisen lopettaminen ei ole yhdestäkään uhkauksia saaneesta hyvä vaihtoehto.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
PETE AARRE-AHTIO
Kuva: PETE AARRE-AHTIO

Journalistiliiton uhkailukyselyyn vastanneista joka kuudes kertoi kohdanneensa työhönsä liittyvää uhkailua. Kyselyyn vastasi 1 398 liiton noin 15 000 jäsenestä.

Väkivallalla uhkaaminen on uhkausmuodoista yleisin. Suoria tappouhkauksia on saanut noin viisi prosenttia kyselyyn vastanneista.

Uhkauksia voi saada melkeinpä mistä tahansa aiheesta kirjoittamalla. Yleisin syy uhkauksiin on maahanmuuttoaiheista kirjoittaminen, jonka mainitsi noin 40 prosenttia uhkauksia saaneista. Uhkauksia aiheuttaneista aiheista mainitaan muun muassa ilmastonmuutos, rokotteet, Venäjä, ruotsin kieli, seksi, tekijänoikeudet, ratsastus ja rapujuhlat.

Yksikään uhkauksia saaneista ei pidä tulenaroista aiheista kirjoittamisen lopettamista oikeana tapana suhtautua uhkauksiin.

”Ei missään nimessä pidä jättää kirjoittamasta vaikeista aiheista. Se olisi uhkaajan voitto”, eräs vastaajista kommentoi.

Uhkauksista vain pari prosenttia oli päätynyt poliisille asti. Edes vakavista uhkauksista ei ole aina aloitettu esitutkintaa. Kihlakunnan syyttäjä linjasi alkuvuodesta, että journalistit ovat julkisessa ammatissa ja siksi heidän tulee sietää uhkauksia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on korostanut valtion velvollisuutta toimia, kun sananvapauden käyttäjää uhkaillaan väkivallalla, Journalistiliitto muistuttaa kannanotossaan.

”Journalismilla on demokratiassa keskeinen rooli vallan vahtikoirana. Pyrkimys häiritä tai estää journalistia tekemästä tätä työtä on hyökkäys demokratiaa vastaan.”

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat