Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeus: Huostaanottotilanteen videotallenteen sai julkaista

Oulun käräjäoikeus hylkäsi perheenisän saaman syytteen lastensa yksityiselämän loukkauksesta. Isä oli antanut julkistaa internetissä videon lasten huostaanottotilanteesta.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom

Perheenisä ja hänen tuttavansa olivat Oulun käräjäoikeudessa syytettyinä perheen kahden lapsen yksityiselämän loukkauksesta. Oikeuden mukaan huoltajan aloitteesta ja suostumuksella tapahtunut videon julkaisu ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä.

Syytteen mukaan syytetyt olivat julkaisseet YouTubessa videon, jossa näkyy kuinka poliisi ja sosiaalitoimen työntekijät hakevat alle kymmenvuotiaat lapset kotoaan ottamalla heidät väkisin syliin ja kantamalla autoon. Videolla on sumennettu lasten kasvoja, mutta heidät oli mahdollista tunnistaa asiayhteydestä.

Syyttäjä esitti, että syytetyt olivat esittäneet oikeudettomasti lasten yksityiselämää koskevaa tietoa siten, että teko oli omiaan aiheuttamaan loukatulle kärsimystä tai vahinkoa tai aiheuttamaan halveksuntaa loukattua kohtaan. Lisäksi syyttäjä vaati videon poistamista internetistä ja hävittämistä.

Video oli katsottavissa internetissä usean kuukauden ajan vuonna 2014. Tänä aikana sitä katsottiin yli 400 000 kertaa.

Syytetyt kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Perheenisä katsoi, että hänellä oli oikeus antaa videolle julkaisulupa lasten huoltajana. Julkaisu ei ole myöskään sisältänyt yksilöintitietoja. Video on poistettu YouTubesta vuonna 2014.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen sillä perusteella, että huoltajalla on oikeus päättää lastensa kuvien ja tietojen julkaisusta. Selkeää lakia tai oikeuskäytäntöä vanhemman oikeudesta julkaista lasta koskevaa arkaluontoista tietoa ei ole. Päätöksessä huomautetaan, että mikäli kyseinen video olisi julkaistu ulkopuolisen toimesta ilman vanhemman lupaa, sen julkaisemista ei voitaisi pitää sallittuna.

Oikeus hylkäsi syyttäjän esittämän videon poistamis- ja hävittämisvaatimuksen. Perusteena on, ettei videon julkaisu ole ollut oikeudetonta.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat