Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päivitä Kindlesi huomiseen mennessä tai et enää pääse kirjahyllyysi

Yli kolme vuotta vanhojen Kindle-lukulaitteiden käyttöjärjestelmä on päivitettävä tänään, jos haluaa käyttää Amazonista sähköiseen kirjahyllyynsä hankkimiaan kirjoja Kindlellään vielä huomenna.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
Vesa Oja / HS
Tämäkin Kindle vaatii ohjelmistopäivityksen.
Tämäkin Kindle vaatii ohjelmistopäivityksen. Kuva: Vesa Oja / HS

Amazonin sähköiset Kindle-lukulaitteet vaativat käyttöjärjestelmän päivityksen maaliskuun 22. päivään mennessä. Amazonin e-kirjojen ja Kindle-lukulaitteiden kytkös on lukijan kannalta ongelmallinen. Vanhalla käyttöjärjestelmällä ei voi enää tiistain jälkeen hankkia tai lukea kirjoja Amazonista.

Päivitystä vaativat kaikki lukulaitteet, jotka ovat vanhempaa kuin kuudetta sukupolvea ja joita ei ole yhdistetty langattomasti internetiin 5. lokakuuta 2015 jälkeen, kertoo Amazon. Päivittämättömällä Kindlellä ei pääse Kindle Storeen, lataamaan e-kirjoja sähköiseen kirjahyllyynsä Amazonin pilvestä eikä käyttämään muita Kindlen palveluja.

Päivittäminen onnistuu automaattisesti verkon kautta vielä tänään. Huomisesta lähtien päivittämättömän laitteen näytölle ilmestyy ilmoitus, ettei Kindle pääse liittymään langattomaan verkkoon. Tällöin laitteen päivitys onnistuu ainoastaan manuaalisesti lataamalla päivitysohjelmisto tietokoneelle ja koneelta usb-kaapelin avulla Kindlelle.

Suurimman suomalaisen e-kirjapalvelun Elisa Kirjan liiketoimintajohtaja Essi Manner pitää Kindlen päivitysongelmaa poikkeuksellisena.

”Oma palvelumme on rakennettu toisin. Meiltä ostettuja kirjoja ei ole sidottu tiettyyn laitteeseen tai sovellukseen.”

Amazonin e-kirjoja ei voi ladata ja lukea laillisesti kuin Amazonin omilla laitteilla, ellei käytä Kindle-sovelluksia. Tiedostojen käsittely muilla tavoin vaatii kopiosuojauksen rikkomisen.

Helsingin kaupunginkirjaston informaatikko Marja Hjelt arvioi, että päivityksen aiheuttama käytettävyysongelma on kiinni Amazonin suljetusta järjestelmästä.

”Kun sekä palvelu että laite tulee yhdeltä palveluntarjoajalta, kuluttaja on palveluntarjoajan armoilla. Netin kautta pystyy kuitenkin käyttämään pilvipalvelua muilla laitteilla sovellusten avulla, mikäli lukulaite ei toimi”, hän arvioi.

Hjelt suosittelee, että kuluttajat tutustuvat mahdollisimman laajasti sähkökirjapalveluja tarjoaviin laitteisiin, palveluihin ja käyttöehtoihin ennen kuin sitoutuvat asiakkuuteen.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat