Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuva avioerosta ja luvattomat lyriikat toivat vankeutta ohjaajalle ja kahdelle muusikolle Iranissa

Valitustuomioistuin piti viime vuonna annetun tuomion voimassa, vaikka kukaan tuomituista ei saanut käyttää asianajajaa ja tunnustukset saatiin kiduttamalla.

Lehdistönvapaus
 
Janne Puumalainen
HOSSEIN RAJABIAN
Hossein Rabianin ohjaama elokuva The Upside Down Triangle käsittelee iranilaisten naisten oikeutta avioeroon.
Hossein Rabianin ohjaama elokuva The Upside Down Triangle käsittelee iranilaisten naisten oikeutta avioeroon. Kuva: HOSSEIN RAJABIAN

Iranin valitustuomioistuin piti voimassa kolmen taiteilijan viime vuonna saaman vankeustuomion, kertoo The Guardian.

Veljekset Mehdi ja Hossein Rajabian, 26 ja 31, sekä heidän ystävänsä Yousef Emadi, 35, tuomittiin vähintään kolmen vuoden vankeusrangaistuksiin pyhyyden loukkaamisesta, järjestelmän vastaisen propagandan levittämisestä ja laittomasta audiovisuaalisesta toiminnasta. Tuomion pituus on kokonaisuudessaan kuusi vuotta, mutta kolmen vuoden jälkeen heidät voidaan vapauttaa hyvän käytöksen perusteella.

Amnesty Internationalin mukaan alkuperäinen oikeudenkäynti kesti kolme minuuttia ja syytetyillä ei annettu oikeutta asianajajaan. Kolmikko oli saatu allekirjoittamaan tunnustukset kiduttamalla heitä muun muassa sähkösokeilla.

Hossein Rajabianin tuomion uskotaan johtuvan hänen ohjaamastaan elokuvasta The Upside Down Triangle, joka käsitteli naisten oikeutta avioeroon Iranissa.

Muusikot Mehdi Rajabian ja Yousef Emadi syytteet liittyivät luvattoman musiikin jakeluun Rajabianin perustamalla sivustolla. Monen kappaleen lyriikoiden katsottiin loukkaavan Iranin valtiota tai islamia. Maassa musiikin julkaisemiseen tarvitaan jokaisen kappaleen kohdalla erillinen viranomaisten myöntämä lupa.

Iranissa on yleistä, että mielipidevangeilta evätään oikeus asianajajaan tai asianajaja ja syytetty tapaavat vasta oikeudenkäyntipäivänä. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat huolissaan jatkuvista Iranin ihmisoikeusloukkauksista, joihin mielipidevankeus lukeutuu.

”Nämä tuomiot osoittavat Iranin oikeusjärjestelmän absurdiutta. Järjestelmä leimaa ihmisiä rikollisiksi, vain koska he käyttävät rauhanomaisesti oikeuttaan vapaaseen ilmaisuun elokuvien ja musiikin kautta”, kommentoi Amnesty Internationalin Lähi-Idän osaston apulaisjohtaja Said Boumedouha.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat