Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan pyrkii hiljentämään mediaa myös ulkomailla – saksalaissatiiri oli liikaa

Turkin presidentti Erdoğan kutsui Saksan suurlähettilään puhutteluun Saksassa esitetyn satiirin takia.

Lehdistönvapaus
 
Taika Dahlbom
Kayhan Ozer / reuters
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Kuva: Kayhan Ozer / reuters

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kutsui Saksan Turkin-suurlähettilään puheilleen viime viikolla, uutisoi Spiegel Online. Puhuttelun aiheena oli Saksan televisiossa esitetty satiirinen laulu.

Laulussa kerrotaan presidentti Erdoğanin olevan vastuussa sekä Turkin jatkuvasti heikkenevästä ihmisoikeustilanteesta että valtion harjoittaman väkivallan lisääntymistä. Syyksi arvioidaan Erdoğanin vallanhalua. Laulun nimen ”Erdowie, Erdowo, Erdoğan” voisi kääntää suomeksi ”Erdomiten, Erdomissä, Erdoğan”.

NDR-televisiokanavan extra 3 -ohjelmassa 17.3. esitetty satiirinen laulu Erdoğanista.

Spiegel Online näkee diplomaatti Martin Erdmannin puhuttelun epätavallisen kovana tapana vastata julkiseen kritiikkiin. Tavallisesti mielipide-eroavaisuuksista keskustellaan ystävällisessä hengessä. Ihmetystä aiheuttaa, että Erdoğan tarttuu ulkomailla esitettyyn julkaisuun diplomaatin puhuttelun avulla.

Erdoğan pyrkii diplomaattipuhuttelun avulla levittämään sensuuria ja lehdistönvapauden rajoittamista kotimaansa ulkopuolelle. Aiemmin Turkki on pyrkinyt vaikuttamaan vain ulkomaisten uutisjulkaisujen toimintamahdollisuuksiin Turkin rajojen sisällä. Kevään aikana Turkista ovat joutuneet poistumaan sekä norjalaisen Aftenpostenin että Der Spiegelin, Spiegel Onlinen paperisen emolehden, kirjeenvaihtajat.

Saksa on ollut Turkille tärkeä neuvottelukumppani sekä pakolaiskriisineuvotteluissa että Turkin pyrkiessä EU-jäseneksi. Turkkilaiset muodostavat Saksan suurimman vähemmistön. Saksassa asuu noin 1,3 miljoonaa Turkin kansalaista ja 300 000 henkilöä, joilla on sekä Turkin että Saksan passi.

Turkissa Erdoğan on viime kuukausien aikana sulkenut ja ottanut haltuunsa useita oppositiomielisiä tv-asemia ja lehtiä. Turkin poliisi hyökkäsi KanalTurkin ja Bugum TV:n tiloihin viime lokakuussa. Maan suurin sanomalehti Zaman otettiin valtion haltuun maaliskuun alussa.

Valtio käy parhaillaan oikeudenkäyntiä kahta Cumhuriyet-lehden toimittajaa vastaan vakoilusyytteiden. He ovat syytettynä vakoilusta paljastettuaan asekuljetukset Syyriaan. Kansainvälinen journalismijärjestö Committee to Protect Journalists kertoo, että vuoden 2015 lopussa Turkissa oli vangittuna 14 journalistia.

Turkki oli maailman lehdistönvapausindeksissä sijalla 149 vuonna 2015. Maita on yhteensä 180.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat